Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Επί ίσοις όροις αγροτικό εμπόριο με τρίτες χώρες ζητούν από την ΕΕ οι ευρωπαίοι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών

Η μελλοντική εμπορική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να υπερασπίζεται και να προωθεί τους ευρωπαίους γεωργούς και τα προϊόντα της ΕΕ και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, τονίζουν οι εξαγωγείς οπωροκηπευτικών της ΕΕ.

maxresdefault_41

37
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση FruitVegetablesEurope, EUCOFEL, μέλος της οποίας είναι o Σύνδεσμός Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγης Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas , απέστειλε στις 14/9 τα σχόλια της για να συμβάλει στην εν εξελίξει διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «Aνανεωμένη εμπορική πολιτική για μια ισχυρότερη Ευρώπη» , τα οποία και προσυπογράψε.

Συμπερασματικά η FruitablesEUROPE θεωρεί ότι, απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι όλες οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής πληρούν ακριβώς τα ίδια πρότυπα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς. Εκτός από αυτές τις απαιτήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, είναι επίσης ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια βιωσιμότητας κατά τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.

Για την FruitablesEUROPE, η μελλοντική εμπορική πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

 • η ευρωπαϊκή γεωργία δεν υπονομεύεται στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες·
 • τα εισαγόμενα προϊόντα τηρούν τα ίδια πρότυπα παραγωγής με εκείνα που επιβάλλονται στους ευρωπαίους παραγωγούς, τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική γεωργία·
 • οι ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των μοντέλων παραγωγής της ΕΕ και εκείνων τρίτων χωρών·
 • υφίσταται πραγματική αμοιβαιότητα με εξίσου συμφέρουσες εμπορικές παραχωρήσεις και ευκαιρίες για κάθε μέρος·
 • είναι ισότιμο και δίκαιο άνοιγμα της αγοράς για όλους τους τομείς της ΕΕ·
 • Συνοχή μεταξύ του ανοίγματος νέων αγορών και των πραγματικών δυνατοτήτων εξαγωγής των οπωροκηπευτικών προϊόντων της ΕΕ σε τρίτες χώρες·
 • αναγνώριση της ΕΕ ως ενιαίας οντότητας για τη διαπραγμάτευση των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων·
 • τα πρωτόκολλα εξαγωγής είναι εύκολα και γρήγορα διαπραγματεύσιμα.
 • αποτελεσματική εφαρμογή και αυστηρός έλεγχος των υφιστάμενων συμφωνιών σύνδεσης/ΣΕΣ με τρίτες χώρες·
 • επιτυγχάνονται οι στόχοι που προβλέπονται από τις συμφωνίες σύνδεσης/συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών·
 • Η παρακολούθηση της αγοράς της ΕΕ και η εφαρμογή μέτρων για την αποφυγή της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αγοράς οπωροκηπευτικών.

Ο Incofruit Hellas ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει αυτές τις θέσεις ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η αναθεώρηση να καταστεί δυνατή το συντομότερο. Η πρόταση αυτής της ανανέωσης-αναθεώρησης ικανοποιεί αφ ενός τις ανάγκες της ευρωπαϊκής γεωργίας και θα συμβάλλει αφ ετέρου στη διατήρηση της βιωσιμότητας του παραγωγικού ιστού και της χώρας μας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία