BACK TO
TOP
Διεθνή

«Ξεκλείδωσε» η έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Με αργά βήματα και αρκετή καχυποψία για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις προχωρούν οι ετοιμασίες για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας. Με μια φειδωλή ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι διερευνητικές επαφές θα αρχίσουν «προσεχώς» και ο 61ος γύρος τους θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

michel-merkel-erdogan-d-sabah

9
0

Παρά το γεγονός ότι, όπως ήδη σημείωσε από την περασμένη Κυριακή η «Κ», ο νέος γύρος διερευνητικών θα ανακοινωνόταν εντός αυτής της εβδομάδας (όπως και έγινε) με σκοπό να διεξαχθεί την επόμενη, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας θα είναι ο πολύπειρος πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα της τουρκικής θα ηγείται ο γενικός διευθυντής των αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, αν και το σενάριο να ηγείται αυτής ο Τούρκος μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ παραμένει ενεργό.

Οι νέες διερευνητικές επαφές είχαν πρακτικά «ξεκλειδώσει» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο πιστοποιήθηκαν χθες, κάτι που φάνηκε από τις σχετικές διαρροές που έγιναν μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά, σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφερόταν ότι στην τριμερή τηλεδιάσκεψη «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να προωθήσει την τουρκική ατζέντα, ουσιαστικά επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Ελλάδα για τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Αθήνα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την επανέναρξη των διερευνητικών «και άλλων» συνομιλιών. Από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, ανάλογη ανακοίνωση με εκείνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για «προσεχώς» επανεκκίνηση των διερευνητικών, δεν εκδόθηκε.

Είναι απολύτως προφανές ότι όταν ο κ. Ερντογάν ομιλεί για άλλες συνομιλίες, δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνες που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και τον οργανισμό αποφυγής ατυχημάτων στο ΝΑΤΟ (χθες έγινε η πέμπτη κατά σειράν συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο Βορειο-ατλαντικό Σύμφωνο), αλλά και το περιεχόμενο αυτών των επαφών. Προκειμένου, μάλιστα, να μην αφεθεί κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς τις τουρκικές προθέσεις, χθες από τον σταθμό Σμύρνης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε NAVTEX (1185/20) με την οποία «καταγγελλόταν» άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί της Λήμνου με την αιτιολογία ότι τελεί υπό καθεστώς «αποστρατιωτικοποίησης», «κατά τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης». Δεν πρόκειται για τον πρώτο σχετικό ισχυρισμό, είχαν προηγηθεί και άλλες ανάλογες τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο η έκδοσή της την ημέρα θετικών μηνυμάτων για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι ενδεικτική της δυσθυμίας που επιδεικνύει η Αγκυρα, παρά τις δημόσιες περί του αντιθέτου δηλώσεις.

Και χθες, με βάση τις ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν επανήλθε με πρόταση μιας «περιφερειακής διάσκεψης» για την Ανατολική Μεσόγειο, «συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων», εκτιμώντας ότι αυτή «θα μπορούσε να λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις προς όφελος όλων». Αναφερόμενος στα ευρωτουρκικά, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι οι σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας θα μπορούσαν να βελτιωθούν ξανά, αν σημειώνονταν «συγκεκριμένα» βήματα στα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, του μεταναστευτικού – προσφυγικού και της «φιλελευθεροποίησης» του καθεστώτος χορήγησης βίζας προς Τούρκους πολίτες. Στο πλευρό του προέδρου κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν παρόντες όλοι όσοι μπορεί να χαρακτηριστούν ο σκληρός πυρήνας της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαρετίν Αλτούν.

Αναβλήθηκε η σύνοδος

Χθες το απόγευμα, για τις εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία, συνομίλησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενόψει της ειδικής συνόδου για την Τουρκία που, πάντως, λόγω κρούσματος κορωνοϊού σε συνεργάτη του κ. Μισέλ παίρνει αναβολή μιας εβδομάδας για 1-2 Οκτωβρίου.

Μακρόν με Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την κ. Μέρκελ και τον κ. Μισέλ, σε μία απρόσμενη εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν αγγίξει το ναδίρ, ιδιαιτέρως μετά την παρενόχληση γαλλικής φρεγάτας από τουρκική στα βόρεια της Λιβύης. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο κ. Μακρόν ζήτησε να σεβαστεί η Αγκυρα πλήρως την κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο και να απόσχει από κάθε νέα μονομερή ενέργεια που θα προκαλούσε εντάσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο κ. Ερντογάν ανέφερε στον συνομιλητή του πως αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία, καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλες τουρκικές πηγές προσέθεταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης «στη μαξιμαλιστική προσέγγιση» της Αθήνας.


Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία