BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέα βάση δεδομένων αναζήτησης για Γεωγραφικές Ενδείξεις στην ΕΕ

Tην έναρξη του GIview, μιας νέας βάσης δεδομένων αναζήτησης για όλες τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (GI) που προστατεύονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

GIView_Network

11
0

Το GIview παρέχει ένα ενιαίο σημείο εισόδου για δεδομένα σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις που είναι εγγεγραμμένα στην ΕΕ και είναι ένα χρήσιμο πλεονέκτημα για καταναλωτές, παραγωγούς και επαγγελματίες πνευματικής ιδιοκτησίας. Περιέχει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ΓΕ εκτός ΕΕ που προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών.

Η βάση δεδομένων, που ξεκίνησε επίσημα στο διαδικτυακό συνέδριο «Ενίσχυση των ΓΕ», ενημερώνεται συνεχώς με επίσημα καταχωρημένα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) και αναπτύσσεται και συντηρείται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) .

Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν βασικό οικονομικό πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούν μέρος του συστήματος δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα του EUIPO και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, οι εντατικές βιομηχανίες με δικαιώματα ΓΕ υποστηρίζουν σχεδόν 400.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και συνεισφέρουν πάνω από 20 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι η ετήσια αξία πωλήσεων των προϊόντων που προστατεύονται από ΓΕ είναι 74,76 δισ. ευρώ ετησίως, το ένα πέμπτο από το οποίο προκύπτει από εξαγωγές εκτός ΕΕ.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, δήλωσε: «Είμαι περήφανος που βλέπω την έναρξη της πύλης GIview, που αναπτύχθηκε από το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτή η πλατφόρμα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να δώσει μεγαλύτερη δημοσιότητα στις διάσημες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις μας και σε αυτές που προστατεύονται βάσει των διεθνών συμφωνιών μας. Κάθε καταχωρημένη γεωγραφική ένδειξη στην ΕΕ έχει μια ιστορία πίσω από αυτήν, που αντικατοπτρίζει την ποικιλία και τον πλούτο των προϊόντων που έχει να προσφέρει η ήπειρος μας. Οι υπηρεσίες μου και εγώ θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ενίσχυσης των γεωγραφικών ενδείξεων, έχοντας δείξει την προστιθέμενη αξία τους για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του EUIPO, Christian Archambeau, δήλωσε: «Τα GI όχι μόνο εγγυώνται την ποιότητα, αλλά δημιουργούν επίσης αξίες και υποστηρίζουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ένωση. Είναι ένα σημαντικό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας που βοηθά στη διατήρηση των παραδόσεων, της κληρονομιάς και του τρόπου ζωής των Ευρωπαίων μας. Εκτός από την παροχή βοήθειας στους χρήστες του συστήματος IP της ΕΕ, ελπίζουμε ότι το GIview θα βοηθήσει επίσης τους πολίτες να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το σύστημα προστασίας των ΓΕ στην ΕΕ και για τη συμβολή των GI στην οικονομία μας.».

Το GIview περιέχει δεδομένα όπως τύπος ΓΕ (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ), ημερομηνία προτεραιότητας, νομικό καθεστώς, βάση προστασίας σε σχέση με όλους τους ΓΕ που καλύπτουν κρασιά, αλκοολούχα ποτά και αρωματισμένους οίνους, γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που προστατεύονται σε επίπεδο ΕΕ. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του GIview είναι ότι είναι ανοιχτό στις εθνικές αρχές και σε ομάδες παραγωγών να ανεβάζουν εκτεταμένα δεδομένα, όπως τα δεδομένα επαφής των ομάδων παραγωγών και των οργάνων ελέγχου ΓΕ, χάρτες, φωτογραφίες του προϊόντος, περιγραφή προϊόντος, γεωγραφική περιοχή , δηλώσεις βιωσιμότητας και άλλες πληροφορίες. Αυτό έχει σχεδιαστεί τόσο για να μεγιστοποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τις ΓΕ, όσο και για να βοηθήσει άμεσα τις αρχές καταπολέμησης της απάτης που θα βλέπουν εύκολα τις περιγραφές και τις φωτογραφίες του γνήσιου προϊόντος και θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τις αρμόδιες αρχές και την ομάδα παραγωγών του γνήσιου προϊόντος σε έρευνα.

Το GIview θα παρέχει επίσης εύκολη πρόσβαση στην πύλη επιβολής IP, που αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε από το EUIPO, το οποίο χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ των κατόχων δικαιωμάτων και των εκτελεστών.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία