BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο χρόνος για μικρές τροποποιήσεις στην ΚAΠ έχει τελειώσει, λέει Γκρέτα Τούνμπεργκ στην ΕΕ

Σε μια εικονική συνάντηση με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς, μια ομάδα νέων ακτιβιστών για το κλίμα με επικεφαλής τη Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τη σκληρή κριτική τους για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του προγράμματος γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

greta-ursula

10
0

Κατά τη διάρκεια μίας ώρας συνάντησης το απόγευμα της Τετάρτης (25 Νοεμβρίου), Τίμερμανς και ακτιβιστές συζήτησαν επιλογές και ευκαιρίες για απόσυρση της πρότασης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου συζητούν επί του παρόντος τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Η πρόταση που συζητείται τώρα επικρίθηκε από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και ακτιβιστές του κλίματος που ζήτησαν να καταργήσουν την αρχική πρόταση της ΚΓΠ και να διαφυλάξουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την κορυφαία περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ.

Ο Τίμμερμανς υπαινίχθηκε δημοσίως αυτήν την επιλογή, η οποία θα σταματούσε τις συνομιλίες για την ΚΓΠ, αφήνοντας τον εκτελεστικό φορέα της ΕΕ να ξεκινήσει εκ νέου τη νομοθετική διαδικασία υποβάλλοντας ένα νέο έγγραφο.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες από διαπραγματευτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι αισθάνονταν υπό πίεση, η υπόλοιπη Επιτροπή απομακρύνθηκε από τα σχόλια του Τίμμερμανς σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει μια πιθανή θεσμική κρίση, λέγοντας ότι δεν σκέφτονται να ανακαλέσουν την ΚΑΠ.

Η Anuna de Wever, μια βελγίδα ακτιβίστρια που παρευρέθηκε στη συνάντηση με τον Τίμμερμανς, δήλωσε ότι ο Ολλανδός Επίτροπος κατέστησε σαφές ότι είναι «τόσο απογοητευμένος όσο εμείς» με την τρέχουσα πρόταση της ΚΑΠ.

Για την Γερμανίδα ακτιβίστρια Luisa Neubauer, το εύρος της συνάντησης δεν αφορούσε τη διαβεβαίωση από τον Τίμμερμανσαλλά για το «να σιγουρευτούμε ότι δεν θα παρεξηγήσουμε ο ένας τον άλλον».

«Ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε συγκεκριμένα τις ανησυχίες τους για την ΚΑΠ», έγραψε ο Τίμμερμανς μετά την τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για μια γεωργική πολιτική σύμφωνα με την Πράσινη Συμφωνία για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα.

Ωστόσο, οι νεαροί ακτιβιστές παραμένουν υπέρ της απόσυρσης της τρέχουσας πρότασης. «Ο χρόνος για μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έχει τελειώσει», δήλωσε η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση.

Συγκεκριμένα, δεν συμμερίζεται την άποψη των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι έχουν πλέον αλλάξει τον στόχο τους από τη διάλυση, σε διόρθωση της ΚΓΠ.

Ερωτηθείς από την EURACTIV εάν πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα μπορούσε ακόμη να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία του Παρισιού κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, η Τούνμπεργκ είπε: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση ως κρίση [και όχι] να προσποιούμαστε ότι μπορούμε να διορθώσουμε την ΚΑΠ με μικρές γρήγορες διορθώσεις».

«Οι ευρωβουλευτές είναι περισσότερο από ευτυχείς να ψηφίσουν για στόχους που έχουν ορίζοντα δέκα ή είκοσι χρόνια στο μέλλον, αλλά όταν είναι κάτι που επηρεάζει εδώ, τώρα, δεν θα το αγγίξουν», συνέχισε.

Για τη Luisa Neubauer, η πρόταση της ΚΑΠ πρέπει να στραφεί εντελώς, διότι, όπως είναι, λειτουργεί «τόσο δυνατά ενάντια σε κάθε είδους οικολογικό ρεαλισμό και στόχους διατήρησης» που ούτε μια αύξηση του μεριδίου του οικολογικού συστήματος θα ήταν αρκετά.

Σύμφωνα με τους νεαρούς ακτιβιστές, ο Timmermans άφησε την πόρτα ανοιχτή για απόσυρση της πρότασης της ΚΑΠ. «Και γι 'αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε απόσυρση. [Για εμάς], δεν υπάρχει άλλη επιλογή », δήλωσε η Anuna De Wever, η οποία συν-δημιούργησε το βελγικό κίνημα Νεολαίας για το κλίμα μαζί με την Adélaïde Charlier.

Ερωτηθείς εάν έχουν εξετάσει τη γνώμη των αγροτών για το θέμα, οι νέοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι δεν στρέφονται εναντίον των αγροτών, αλλά απλώς ζητούν ένα σύστημα γεωργίας ευθυγραμμισμένο με τους κλιματικούς στόχους.

«Δεν ζητάμε για καμία ΚΑΠ, αλλά για μια ΚΑΠ σύμφωνη με τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε η Adélaïde Charlier.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πρόσθεσε ότι τα γεωργικά ζητήματα θα μπορούσαν να γίνουν ένα από τα πολλά κεντρικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα της «Παρασκευής για το Μέλλον».

Σχολιάζοντας την κύρια μάχη της, η Τούνμπεργκ είπε ότι ακόμη και η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. «Ας σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι», είπε, αναφέροντας ότι το πραγματικό πρόβλημα με την πολιτική-ορόσημο της ΕΕ είναι η έλλειψη αίσθησης κλιματικής κρίσης.

Πηγή: euractive

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία