Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Γίγαντες των τροφίμων σταματούν το εμπόριο σόγιας από τον Αμαζόνιο

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στον κόσμο και στον τομέα λιανικών πωλήσεων προέτρεψαν τους προμηθευτές βασικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Archer-Daniels-Midland Co, Bunge Ltd, Cargill Inc και Louis Dreyfus Co. να σταματήσουν να εμπορεύονται σόγια που προέρχεται από αποψιλωμένες περιοχές στην περιοχή Cerrado της Βραζιλίας, μια σαβάνα βιοποικιλότητας.

35-2014_Bunbury_Australia

169
0

Οι Nestlé, Unilever, McDonald's, Walmart Inc., Tesco Plc και άλλες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών ζήτησαν με επιστολή τους από τους προμηθευτές να σταματήσουν από φέτος να εμπορεύονται σόγια από αποψιλωμένες περιοχές του Cerrado.

«Προμηθευόμαστε μεγάλο μέρος της σόγιας από την περιοχή Cerrado, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην προστασία αυτής της περιοχής βιοποικιλότητας για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε η Άννα Τούρελ, επικεφαλής περιβάλλοντος της Tesco.

Η επιστολή εστάλη από περισσότερους από 160 υπογράφοντες στη δήλωση υποστήριξης του Cerrado Manifesto του φόρουμ καταναλωτών. Άλλοι παραλήπτες ήταν η Cofco International, η Viterra θυγατρική της Glencore Pls. Πέντε από τους έξι εμπόρους απάντησαν, ωστόσο κανένας δεν συμφώνησε με τα αιτήματα που περιγράφονται, σύμφωνα με τη δήλωση των καταναλωτών.

Nα σημειωθεί ότι περίπου το 60% της σόγιας της Βραζιλίας καλλιεργείται στην περιοχή Cerrado, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο του ακτιβισμού της κλιματικής αλλαγής τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro έδωσε προτεραιότητα στην επέκταση των οικονομικών συμφερόντων. Λόγω της αποψίλωσης που σχετίζεται με την καλλιέργεια σόγιας στη Βραζιλία, οι εταιρείες απορρίπτουν όλο και περισσότερο την αγορά του εμπορεύματος.

Εταιρείες που εκπροσωπούνται από την Abiove, την ομάδα μεταποιητών σόγιας της Βραζιλίας, αρνούνται μια απότομη ημερομηνία αποκοπής για μηδενική αποψίλωση των δασών στο Cerrado, όπως προτείνεται, καθώς μπορεί να βλάψει τους αγρότες που συμμορφώνονται με τη βραζιλιάνικη νομοθεσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Abiove Andre Nassar.

«Καταλαβαίνουμε ότι η Ευρώπη δεν θέλει να αγοράσει σόγια από αποψιλωμένες περιοχές, αλλά πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυτό», δήλωσε ο Nassar. Η Abiove υποστηρίζει την ιδέα της παροχής οικονομικής αποζημίωσης για αγρότες που συμφωνούν με τη μηδενική αποψίλωση των δασών στο Cerrado, μια πιο προηγμένη πρακτική από ό, τι απαιτείται από τον περιβαλλοντικό νόμο της Βραζιλίας. Ο κανονισμός επιτρέπει στους καλλιεργητές να καθαρίσουν το 65% έως 80% της φυσικής βλάστησης σε ιδιωτικές περιοχές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία