BACK TO
TOP
Διεθνή

Κάτω από 50 εκατοστά χιόνι 350.000 στρέμματα του ισπανικού ελαιώνα

Με 50 εκατοστά χιόνι κάλυψε χιλιάδες εκτάσεις με ελαιόδεντρα κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ισπανία τα προηγούμενα 24ωρα.

Photo-by-Giuseppe-Palestini

25
0

Η κακοκαιρία Φιλομένα όπως την βάφτισαν οι Ισπανοί Μετεωρολόγοι κάλυψε με χιόνι τουλάχιστον 350.000 στρέμματα με ελιά στην Καταλωνία και στις βορειότερες περιοχές της χώρας, με τις ζημιές να περιλαμβάνουν τόσο τον ασυγκόμιστο καρπό, όσο και την επιβίωση των ίδιων των δέντρων.

Μάλιστα πέραν αυτού, όσα δέντρα τελικά επιβιώσουν του παγετού, αναμένεται να εμφανίσουν προβληματικές παραγωγές τις επόμενες χρονιές, δεδομένου ότι οι «πληγές» στα κλαδιά, καθιστούν το φυτό ευάλωτο σε προσβολές από ασθένειες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 20% σχεδόν της παραγωγής που παρέμενε ασυγκόμιστη θα κατευθυνθεί στην καλύτερη των περιπτώσεων στη βιομηχανία για παραγωγή λαμπάντε, βάζοντας ένα απότομο τέλος στην καμπάνια έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (FCAC) της Καταλονίας συσχετίζει την κατάσταση στους ελαιώνες της περιοχής με τους ισχυρούς παγετούς του 2001, που κράτησαν πίσω την ανάπτυξη του ισπανικού ελαιώνα για μερικά χρόνια. Επιπλέον αποτιμούν τη ζημιά κοντά στα 4.300 ευρώ ανά εκτάριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία