BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα κάγκελα οι Ευρωπαίοι κτηνοτρόφοι για το σύστημα σήμανσης που αβαντάρει πολυεθνικές

Ακολουθούν τα βήματα της Ελλάδας και της Ιταλίας που έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στο σύστημα.

roquefort__002_

61
0

Στην τελευταία θέση της κατάταξης του συστήματος επισήμανσης διατροφικών προϊόντων

Nutri-score βρέθηκε το διάσημο γαλλικό τυρί ροκφόρ – δίπλα σε αεριούχα ποτά και πατατάκια- οδηγώντας τους Γάλλους παραγωγούς να ζητήσουν την επαναξιολόγηση του συστήματος.

 Το γαλλικό τυρί έλαβε την βαθμολογία Ε, την χαμηλότερη στην κατάταξη. Το σύστημα Nutri-score είναι ουσιαστικά μια ετικέτα πέντε χρωμάτων. Το Α που είναι το βαθύ πράσινο είναι η καλύτερη βαθμολογία, ενώ το Ε που έλαβε το ροκφόρ και αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα είναι η χειρότερη.

 Οι Γάλλοι παραγωγοί ακολουθούν έτσι τον δρόμο αρκετών παραγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως π.χ. των Ιταλών παραγωγών που θεωρούν ότι τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα αδικούνται αλλά και της Ελλάδας όπου ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) ζήτησε τον Μάϊο με επιστολή του την αποτροπή της υιοθέτησης σε επίπεδο Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω επισήμανση αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», οποία έχει ως στόχο την εξασφάλιση της καλύτερης πληροφόρησης επισήμανσης προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές και βιώσιμες επιλογές τροφίμων.

 Το ροκφόρ βρέθηκε στην τελευταία θέση γιατί το σύστημα το κατέταξε υψηλά όσον αφορά τα λίπη, τα κορεσμένα λίπη και τα σάκχαρα. Η Γενική Συνομοσπονδία αντέδρασε ακαριαία. Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Σεμπαστιέν Βινιέτ δήλωσε σε γαλλικό μέσο: «Η διατροφική αξία του προϊόντος έχει παραλειφθεί.  Το τυρί έχει 19% ασβέστιο και 8% πρωτεΐνη. Έχει πραγματική διατροφική αξία αλλά το μήνυμα αυτό δεν περνάει [στον καταναλωτή] με το απλοϊκό σύστημα αξιολόγησης χρωμάτων του Nutri-score».  

 Ο κ. Βινιέτ πρόσθεσε ότι το ροκφόρ που παράγεται στην Occitanie είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1925. Τα προϊόντα ΠΟΠ λαμβάνουν την επισήμανση γιατί παράγονται σε συγκεκριμένες συνθήκες και σύμφωνα με τις παραδόσεις του τόπου τους. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη συνταγή. Συνεπώς, τι πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε ένα καλό σκορ στο σύστημα Nutri-score; Να χρησιμοποιήσουμε αποβουτυρωμένο γάλα και συντηρητικά αντί άλατος; Τότε το προϊόν δεν θα ήταν το ροκφόρ».

 Το Nutri-score έχει ήδη υιοθετηθεί από την Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία ενώ έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ώστε να χρησιμοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ε.Ε. θέλει να το κάνει υποχρεωτικό σε όλα τα κράτη-μέλη της.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία