BACK TO
TOP
Διεθνή

Το πρώτο φωτακουστικό σύστημα Laser κατά της νοθείας των τροφίμων φέρει ιταλική σφραγίδα

Σοβαρή καινοτομία καταφθάνει από την Ιταλία με την κατασκευή πρωτότυπου μηχανήματος, μετά από κοινοπραξία 3 εταιριών, που βαπτίστηκε με το μη πρωτότυπο όνομα «SafeFood», το οποίο βασίζεται σε ένα φωτακουστικό σύστημα λέιζερ προκειμένου να ανιχνεύει νοθείες σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων όπως ψάρια, ελαιόλαδο, ρύζι, χυμούς φρούτων, γάλα και σε διάφορα μπαχαρικά, ενώ είναι εκτεταμένα δοκιμασμένο σε ρίγανη και σαφράν.

elaiolado1

11
0

Του Γιάννη Ρούπα

Η χρήση του δεν απαιτεί χημική προεπεξεργασία του δείγματος, με άμεσο αποτέλεσμα η συσκευή να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό, έπειτα από ελάχιστη εκπαίδευση.

Η συσκευή χρησιμοποιεί φως και ήχο για να λειτουργήσει. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί τεχνολογία που μιμείται τα σόναρ, αποστέλλοντας μία δέσμη φωτός στην επιφάνεια ενός προϊόντος και έπειτα συλλέγει την «ηχώ» από το ηχητικό κύμα που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση μεταξύ προϊόντος και δέσμης φωτός και στην συνέχεια ενισχύει τον ήχο αυτό ώστε να μπορεί να καταγραφεί. Το μηχάνημα είναι σε θέση να αποδείξει πως ένα προϊόν είναι νοθευμένο εάν τα φωτοακουστικά δεδομένα που συλλέγονται δεν ταιριάζουν με αυτά που θα περίμενε να συλλέξει.

Η συγκεκριμένη συσκευή κάνει το μεγάλο άλμα από το εργαστήριο στην βιομηχανία. Επιτρέπει σε εταιρείες να ενσωματώσουν ένα αξιόπιστο σύστημα που δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό για να λειτουργήσει ενώ παράλληλα δημιουργεί μετρήσιμα και αναγνώσιμα δεδομένα που μπορούν να αποδείξουν πέραν από κάθε αμφιβολία την γνησιότητα (ή και την έλλειψη αυτής) ενός υψηλής ποιότητας προϊόντος όπως το σαφράν. Τα αποτελέσματα του επιτυχημένου πειράματος στο προϊόν αυτό δημοσιεύτηκαν στο  διεθνές επιστημονικό περιοδικό Sensors.

Ήδη μία μελισσοκομική εταιρία στην Ιταλία και η πολυεθνική Mérieux NutriSciences Corporation, με παρουσία σε 24 χώρες, έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ.

Η συσκευή ήταν μία από τις ατραξιόν της εκδήλωσης «Science Party» που έλαβε μέρος από τις 10 έως τις 12 Σεπτεμβρίου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία