BACK TO
TOP
Διεθνή

Δίλημμα «ή τα αξιοποιείς ή τα χάνεις» φτάνει στους αγρότες για τα δικαιώματα

Ωριμάζει το πλάνο για την απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας ως όρος λήψης άμεσων ενισχύσεων, εξισωτικής στη νέα ΚΑΠ

4-5_13

Γιώργος Κοντονής

218
9

Ενεργός αγρότης με τιμολόγια από 3.000 έως 5.000 ευρώ

Σε ελάχιστα ποσά ανάµεσα σε 3.000 και 5.000 ευρώ οικονοµικών συναλλαγών επικεντρώνεται το σχέδιο για τον ορισµό του ενεργού αγρότη στην Ελλάδα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Όπως έχει γίνει γνωστό και επίσηµα από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αναµένεται να είναι υποχρεωτική η απόδειξη αγροτικής δραστηριότητας µε τιµολόγια (αγοράς εισροών, πώλησης παραγωγής κ.λπ), ώστε να µπορεί ο αγρότης να είναι δικαιούχος βασικής ενίσχυσης αλλά και άλλων βοηθηµάτων, όπως η εξισωτική αποζηµίωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο το ρεπορτάζ θέλει το υπουργείο να εξετάζει ως ελάχιστη οικονοµική συναλλαγή ένα ποσό ανάµεσα σε 3.000 και 5.000 ευρώ ώστε να θεωρείται κάποιος ενεργός αγρότης και οπωσδήποτε να είναι ενταγµένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ θα αποτελέσει προϋπόθεση η ύπαρξη των οικονοµικών συναλλαγών αγροτικού ενδιαφέροντος. Αξίζει πάντως να σηµειωθεί εδώ πως ο κοινοτικός κανονισµός προβλέπει και ένα παράθυρο ώστε να ενεργοί όσοι θεωρούνται αυτόµατα ενεργοί αγρότες όσοι λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις. Κάτι τέτοιο αν τελικά προβλεφθεί, θα καταστήσει τον νέο ορισµό ουσιαστικά «ανενεργό» καθώς µία πολύ µεγάλη πλειοψηφία δικαιούχων ενισχύσεων δεν ξεπερνά το παραπάνω ποσό. Σε γενικές γραµµές:

  •   Ενεργοί γεωργοί µπορεί να οριστούν φυσικά ή νοµικά πρόσωπα που ασκούν τουλάχιστον ένα ελάχιστο επίπεδο γεωργικής δραστηριότητας, χωρίς απαραίτητα να αποκλείονται οι πολύ-ενεργοί ή µερικά απασχολούµενοι (multi active & part time farmers).
  •   Ο ορισµός δύνεται µε χρήση αντικειµενικών και αµερόληπτων κριτηρίων, όπως δοκιµές εισοδήµατος, εισροές εργασίας, αντικείµενο εταιρείας, συµπερίληψη γεωργικών δραστηριοτήτων σε εθνικό ή περιφερειακό µητρώο.
  •   ∆υνατότητα: ενεργοί όσοι λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ άµεσες ενισχύσεις.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Τα µισθωµένα δικαιώµατα, οι συνταξιούχοι και τα παχυλά τσεκ σε µη αγροτικές εταιρείες

Πανευρωπαϊκά πάντως έχει ξεκινήσει να απασχολεί έντονα το τι θα γίνει µε τον «ενεργό αγρότη» µε τα κράτη-µέλη να προσπαθούν µεν να ικανοποιήσουν τους εκπροσώπους των αγροτών που θέλουν να πηγαίνει η ενίσχυση µόνο σε όσους παράγουν. Αλλά, ταυτόχρονα, δεν θέλουν µ’ αυτόν τον τρόπο να φύγουν από το σύστηµα δικαιώµατα που θα στοιχίσουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σ’ αυτή τη λογική η Γερµανία και η Ολλανδία αποφάσισαν να καταργήσουν πλήρως τα δικαιώµατα, φέρνοντας τις ενισχύσεις µόνο βάση της επιλέξιµης γης. Από την άλλη στην Ιρλανδία, οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόµενο να υπάρξει πλαφόν στα έτη που µπορεί κάποιος να µισθώνει δικαιώµατα που έχει στην κατοχή του. Ή ακόµα και να υπάρχει συνεχής απώλεια της αξίας των µισθωµένων δικαιωµάτων, ώστε τελικά να συµφέρει καλύτερα τους κατόχους τους που δεν τα χρησιµοποιούν να τα πουλήσουν-µεταβιβάσουν σε νεαρούς αγρότες και επαγγελµατίες του χώρου.

Σ’ αυτή τη λογική διευκόλυνσης της κινητικότητας της γης, η Γαλλία κοιτά να περιορίσει τις ενισχύσεις προς τους συνταξιούχους αγρότες, ενώ, στην Ισπανία, ο όρος για 25% αγροτικό εισόδηµα σε σχέση µε το συνολικό, φαίνεται να έχει γίνει δεκτός παρά τις αρχικές αντιδράσεις, από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Άλλωστε, αυτή είναι µία ΚΑΠ όπου υποχρεώνει τα κράτη-µέλη να ορίσουν τον ενεργό αγρότη µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην εµφανίζονται πάλι πολύ µεγάλες εταιρείες άσχετες µε τον χώρο, να λαµβάνουν ενισχύσεις.

Ιρλανδία

Σταδιακή µείωση ετησίως στην αξία µισθωµένων δικαιωµάτων

Να καθιερώσει ένα σύστηµα «τα χρησιµοποιείς ή τα χάνεις» για τα δικαιώµατα της νέας ΚΑΠ εξετάζει πολύ σοβαρά το ιρλανδικό υπουργείο Γεωργίας. Σύµφωνα µε το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία βρίσκονται σε διαβούλευση δύο σενάρια: Το πρώτο λέει πως η αξία των δικαιωµάτων που νοικιάζονται να µειώνεται ετησίως κατά τη διάρκεια της ΚΑΠ. Αυτό θα ενθάρρυνε την πώληση δικαιωµάτων σε κατ’ επάγγελµα αγρότες ή ενεργούς αγρότες ή τελικά θα οδηγούσε τους ιδιοκτήτες των δικαιωµάτων να ξεκινήσουν τη δική τους αγροτική δραστηριότητα. Το δεύτερο σενάριο είναι ένα πλαφόν 5ετίας για την ενοικίαση. ∆ηλαδή ο κάθε αγρότης δεν θα µπορεί να νοικιάσει τα δικαιώµατα για πάνω από 5 χρόνια. «Η σταδιακή µείωση της αξίας των δικαιωµάτων, γίνεται µε σκοπό να παραχωρηθούν τελικά τα δικαιώµατα σε ενεργούς και νέους αγρότες, τερµατίζοντας στην πράξη την πρακτική που λέµε «αγρότης του καναπέ»», αναφέρει στο σχετικό της άρθρο η ιρλανδική Independent.

Ισπανία

Για έως 5.000 ευρώ τσεκ όλοι θεωρούνται ενεργοί αγρότες

Ενεργός αγρότης στην Ισπανία θα θεωρηθεί όποιος µπορεί να αποδείξει ότι τουλάχιστον το 25% του συνολικού του εισοδήµατος εξαρτάται από την αγροτική του εκµετάλλευση. Ωστόσο, ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας φέρεται να εξετάζει τώρα να υπάρξει και ένα «παράθυρο» σε αυτόν τον ορισµό για όσους λαµβάνουν ενισχύσεις κάτω των 5.000 ευρώ. Συγκεκριµένα, αγροτικές οργανώσεις κατηγορούν τον υπουργό Λουίς Πλάνας πως πάει να ξανακάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος, εξαιρώντας όσους λαµβάνουν έως 5.000 ευρώ ενισχύσεις από την υποχρέωση απόδειξης αγροτικού εισοδήµατος. Άλλωστε, έως 5.000 ευρώ ενισχύσεις λαµβάνει το 70% των εκµεταλλεύσεων στην Ισπανία, οπότε θεωρούν πως το υπουργείο πάει να «νερώσει» δραµατικά τον ορισµό του ενεργού αγρότη. Σύµφωνα µε την Unión de Uniones (Ένωση των Ενώσεων των αγροτών) αν µπει κάποιος τέτοιος όρος θα πρέπει να µειωθεί το ποσό στα 1.250 ευρώ, που αφορά µόλις το 3% των συνολικών ενισχύσεων.

Γαλλία

Συνταξιούχοι και ανασφάλιστοι χωρίς δικαίωµα ενίσχυσης

Με τίτλο «Ο ορισµός του ενεργού αγρότη: Ο δρόµος για τη σύνταξη» κυκλοφόρησε στα γαλλικά µέσα η είδηση πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη µελλοντική ΚΑΠ, οι υπηρεσίες του DGPE (Υπουργείο Γεωργίας) παρουσίασαν εργασίες για τον µελλοντικό ορισµό µε δύο νέα κριτήρια. Πρώτον, συνταξιοδότηση: ο ορισµός θα αποκλείει τα άτοµα που µπορούν να επωφεληθούν από πλήρη σύνταξη, όρος που επί του παρόντος επιτυγχάνεται σε ηλικία 67 ετών. Επί του παρόντος, οι αγρότες χάνουν το όφελος της ενίσχυσης της ΚΑΠ µόνο όταν εξασκήσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώµατα, στην ηλικία που αυτή θέλουν. Και µετά οι εισφορές: θα αποκλείσει άτοµα που δεν έχουν εγγραφεί για αγροτική ασφάλιση έναντι εργατικών ατυχηµάτων (Atexa). Προς το παρόν οι τελικές αποφάσεις γι’ αυτό τον ορισµό δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο οι νέοι αγρότες και ορισµένες αγροτικές οργανώσεις φαίνεται να βλέπουν µε καλό µάτι τον συγκεκριµένο ορισµό για τον µελλοντικό «ενεργό αγρότη».

Ολλανδία

Σύστηµα πόντων στο πρασίνισµα  και κατάργηση των δικαιωµάτων

Μετά τη Γερµανία, κατάργηση του συστήµατος των δικαιωµάτων ανακοίνωσε και η Ολλανδία, ενώ για τους «ενεργούς αγρότες» ακόµα επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το ύψος του αγροτικού εισοδήµατος που θα πρέπει να αποδεικνύουν. Από εκεί και πέρα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σύστηµα του νέου πρασινίσµατος που αναµένεται να ενεργοποιήσουν οι Ολλανδοί. Πρόκειται για ένα σύστηµα επιβράβευσης σε τρία στάδια, απονέµοντας «χάλκινο», «αργυρό» και «χρυσό» στους δικαιούχους ανάλογα τις δεσµεύσεις που αναλαµβάνουν. Η ενίσχυση θα εξαρτάται από το πιο στάδιο επέλεξαν να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι, µε το µεγαλύτερο στρεµµατικό ποσό φυσικά να λαµβάνουν οι «χρυσοί». Το παραπάνω σύστηµα βασίζεται σε ένα µοντέλο πόντων που συλλέγει ο κάθε δικαιούχος µε την κάθε δέσµευση να αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριµένο αριθµό µορίων. Κατ’ ελάχιστο πρέπει οι αγρότες να συλλέξουν ικανό αριθµό πόντων για το «χάλκινο» ώστε να λάβουν έστω και ένα ευρώ στρεµµατική ενίσχυση από το νέο πρασίνισµα στην Ολλανδία.

Γερµανια

Κατάργηση των δικαιωµάτων, ευελιξία στον ενεργό αγρότη

Στη Γερµανία ανακοινώθηκε πως θα καταργηθούν τα δικαιώµατα ενίσχυσης και πως οι επιδοτήσεις θα ενεργοποιούνται µόνο µε την επιλέξιµη γη. Η εξέλιξη αυτή µπορεί ουσιαστικά να «τελειώνει» το θέµα της ενοικίασης δικαιωµάτων, το Εθνικό Απόθεµα και ό,τι επιπτώσεις απορρέουν από αυτά τα καθεστώτα, ωστόσο για το ζήτηµα του «ενεργού αγρότη» οι Γερµανοί νοµοθέτες προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι. Προς το παρόν δεν έχει τεθεί ακόµα κάποιος ειδικός όρος (π.χ ελάχιστο αγροτικό εισόδηµα) παρά εξετάζεται µία αρνητική λίστα µη αγροτικών επιχειρήσεων που δεν θα µπορούν να λάβουν επιδοτήσεις. Παράλληλα, θα τεθεί όρος πως οι δικαιούχοι εφόσον αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άµεσων ενισχύσεών τους αποτελεί τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων τους που αποκτήθηκαν από µη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούµενο οικονοµικό έτος, θα θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», σύµφωνα µε το προσχέδιο του στρατηγικού σχεδίου.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

23-09-2021 18:54Νικος

Για ποια χρονια θα ισχυσει ο ορος ενεργος αγροτης για το 2022 η 2023 και μετα

Απάντηση

18-09-2021 23:26Αγροτης

Κοψτε ρα ιστορικα αμεσα.!!!!! Οι συνταξιουχοι και τα λαμογια με τα βοσκοτοπια ΤΕΛΟΣ .παρακληση στη εφημεριδα σας να αναρτησει αρθρα για να τα κοψουν απο τα λαμογια και να δωσουν στους νεους αγροτες. Ευχαριστω .60 χρονων αγροτης με 400 στρεμματα καλλιεργεια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

18-09-2021 22:41Dimitris

Ψηφιστε ΝΔ εσεις να δειτε λεφτα. Νουμερα. Δραχμη δε θα πεσει απο αυτους και το επιτελειο τους

Απάντηση

18-09-2021 19:40Παλιός Αγρότης

Και δεν είναι μόνο αυτό. Παράδειγμα οι βιολογικές επιδοτήσεις. Υπάρχουν μεγαλοαγρότες μαχαραγιάδες που λαμβάνουν τεράστιες βιολογικές επιδοτήσεις ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν μη βιολογικά λιμάσματα και ραντίζουν με μη βιολογικά φάρμακα. Οι έλεγχοι από τις ιδιωτικές βιολογικές εταιρίες που "πιστοποιούν" είναι εικονικές όλοι το γνωρίζουν. Οι ίδιοι μεγαλοαγρότες μαχαριαγιάδες καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια αφού είναι "έξυπνοι" και καταφέρνουν να ξεγελούν τους πάντες και να λαμβάνουν και βιολογική επιδότηση για μη βιολογικά προιόντα. Έχω πολλούς γνωστούς μεγαλοαγρότες μαχαραγιάδες που δηλώνουν 800 και 1000 στρέμματα τρυφίλλια αλλά στην πραγματικότητα παραγωγικά δεν είναι ούτε τα μισά. Νοικιάζουν κάτι νταμάρια με 5 και 10 ευρώ που δεν τα καλλιεργούν και εισπράτουν 60 ευρώ επιδότηση βιολογική το στρέμμα και όλη μέρα είναι στις καφετέριες και τα μπαράκια εις υγείαν τα κορόιδα. Τελικά στη χώρα αυτή "δημόσιοι υπάλληλοι" και κρατικοδίαιτοι είναι σε όλους τους τομείς και στον αγροτικό χώρο. Ο υπουργός θα πρέπει να προχωρίσει σε βαθιές τομές αν πραγματικά θέλει να στηρίξει τους έντιμους αγρίτες και όσους παράγουν. Με τις βιολογικές επιδοτήσεις θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν ώσυε να λαμβάνουν όλη μια βοήθεια από τη στιγμή που είναι αποδεδειγμένα βιοκαλλιεργητές. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει κάποιος τεράστια ποσά βιολογικές επιδοτήσεις και ο άλλος βιοκαλλιερητής να μην παίρνει τίποτα. Παράδειγμα Τα βιολογικά αρωματικά φυτά δεν επιδοτούνται με βιολογικές ενισχύσεις. Αν δεν αρκούν οι πόροι για να επιδοτηθούν όλοι οι βιοκαλλιεργητές τότε το δίκαιο είναι να μπει ένα πλαφόν σε όσους λαμβάνουν βιολογική επιδότηση ώστε να περισσεύουν πόροι και για τους υπόλοιπους. Παράδειγμα Δεν είναι δίκαιο κάποιος να λαμβάνει τερσστια ποσά βιολογική επιδότηση για 800 και 1000 στρέμματα και ο άλλος με 100 και 200 στρέμματα να μην παίρνει τίποτα. Αν δεν φτάνουν οι πόροι ας μπει ένα πλαφόν για να φτάνουν οι πόροι τις βιολογικής επιδότησης σε όλους.

Απάντηση

18-09-2021 18:54Παλιός Αγρότης

Είναι απαράδεκτο συνταξιούχοι αγρότες να λαμβάνουν επιδοτήσεις από δικαιώμστα στερώντας πόρους από τους ενεργούς και νέους αγρότες που ενώ παράγουν και επενδύουν σε πανάκριβα μηχανήματα στο τέλος να παίρνουν ελάχιστες επιδοτήσεις. Όπως βλέπουμε στην Ευρώπη ισχύουν άλλα πράγματα. Εδώ στη χώρα των κατσαπλιάδων πολιτικών προκειμένου να εξυπηρετούν συντεχνίες και για τα ψηφαλάκια μοιράζουν επιδοτήσεις σε συνταξιούχους αγρότες. Πως είναι δυνατόν ένας συνταξιούχος αγρότης να παίρνει σύνταξη και ταυτόχρονα να παίρνει και επιδοτήσεις από ιστορικά δικαιώματα δεν μπορώ να το καταλάβω. Γνωστός μου 70χρονος συνταξιούχος αγρότης λαμβάνει από ιστορικά δικσιώματα 1,800 ευρώ. Και εγώ που παράγω και επενδύω συνεχώς σε πανάκριβο μηχανολογικό εξοπλισμό λαμβάνω από δικαιώματα που κατέχω μόνο 2,160 ευρώ. Μιλάω για τη βασική επιδότηση. Για την παραγωγή δεν λαμβάνω τίποτα μιας και τα αρωματικά φυτά δεν επιδοτούνται ούτε και είναι ενταγμένα στην βιολογική επιδότηση. Ουσιαστικά στην Ελλάδα επιδοτούν τη μη παραγωγή τα συμφέροντα τις συντεχνίες και τους μαχαραγιάδες αγρότες που δεν τολμά να τους πειράξει κανείς. Τόσο οι βασικές ενισχύσεις όσο και οι βιολογικές ενισχύσεις δεν μοιράζονται δίκαια. Οι μεγαλοαγρότες μαχαραγιάδες παίρνουν όλη την πίτα και οι υπόλοιποι ψίχουλα. Προσθετικά έχουμε και μια στρεβλή κατάσταση με τα ιστορικά δικσιώματα των συνταξιούχων αγροτών που μειώνουν ακόμα περισσότερο τους πόρους για τους ενεργούς αγρότες. Πήρες τη σύνταξη σου τα δικαιώματα θα πρέπει να μεταφέρονται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους ενεργούς αγρότες και σε όσους παράγουν. Και σύνταξη και ιστορικά δικαιώματα δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν. Τα τελευταία 4 χρόνια έχω προχωρίσει σε επενδύσεις 100,000 ευρώ πάνω στη δουλειά μου, μηχανολογικό εξοπλισμό και καλλιέργιες. Είναι δυνατόν να λαμβάνω ως βασική επιδότηση ελάχιστα παραπάνω από ένα συνταξιούχο αγρότη που διατηρεί ιστορικά δικαιώματα; Και όμως στην Ελλάδα όλα είναι δυνστόν να συμβούν. Καμία βοήθεια δεν έχουμε από το κράτος.

Απάντηση

18-09-2021 16:04Νικος

Δεν νομίζω να είναι τοσο δύσκολο σ αυτη τη χώρα να ορίσουν τον ενεργό αγροτη, πιστεύω ότι είναι τόσο μα τόσο αχρειστοι όλοι αυτοί που έχουν περάσει από υπουργοί μαζί με τις κυβερνήσεις τους!! Αγρότης λέγεται αυτός που καλλιεργεί και παράγει για να μπορέσει να τροφοδοτήσει την αγορά με τρόφιμα για τον λαό και όλα τα άλλα επαγγέλματα!! Τόσο πολύ δύσκολο είναι να καταλάβουν όλοι αυτοί που κυβερνούν ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με την Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η !! Κάθε χρόνο πολλοί αγροτες κ κτηνοτρόφοι τα παρατάνε γιατί δεν τα βγάζουν πέρα για να ζήσουν τις οικογένειες τους!! Μεγαλο ποσοστό επιδοτήσεων πηγαίνουν σε άτομα που δεν καλλιεργούν τιποτα απλά κατέχουν γη η βοσκοτοπο ,Αν όλοι αυτοί που καλλιεργούν και παράγουν σταματήσουν να το κάνουν τότε όλος ο υπόλοιπος λαός τι θα τρώει; Με τι θα μπορούσαν να ταΐζουν το λαό όσοι επιδοτούνται μόνο κ μόνο επειδή κατέχουν γη ή βοσκοτοπια; Μάλλον με Π Ε Τ Ρ Ε Σ !!

Απάντηση

18-09-2021 11:57Fillipos dimos

Κ. Κοντονη ξεχασατε αναμεσα στις υπολοιπες χωρες της Ε.Ε να πειτε και για την Ελλαδα. Για τους συνταξιουχους "αγροτες" του καφενειου , που εχω την ατυχια να συνανταω καθημερινα και μου ερχεται να ξερασω απανω τους . Ακουστε και μια συζητηση 2 συνταξιουχων προσφατα: και τι θα κανεις ΜπαρμπαΓιαννη αμα στα κοψουν τα δικαιωματα; ...Κωστα τοσα που εχω φαει απο τις επιδοτησεις , συνδεδεμενες και βοσκοτοπια δεν εχει φαει αλλος στην περιοχη. ....και το ελεγε με τετοιο καμαρι,τετοια υπερηφανια κ. Κοντονη μπροστα σε 5 νεους αγροτες που καθοταν απεναντι τους αναυδοι, αφραγκοι και χωρις στο ηλιο μοιρα. Αυτους στηριζετε τοσα χρονια. Ολα τσ ρεμαλια. Ναι υπαρχουν και εξερεσεις. Αλλα ειναι μετρημενες στα δακτυλα Αυτα να γραψετε και σας δινω την αδεια να το αναρτησετε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία