BACK TO
TOP
Διεθνή

Τομεακές συμφωνίες αντί ολικού εμπορικού deal προκρίνουν οι Αμερικοί στα αγροτικά με την Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες ίσως θα χρειαστεί να στρέψουν την προσοχή τους στη σύναψη μικρών εμπορικών συμφωνιών στα αγροτικά, παρά σε ένα διευρυμένο deal όπως αυτά που κλείνουν οι Βρυξέλλες με άλλες περιοχές του πλανήτη ή όπως εκείνο το οποίο προσπάθησαν να δουλέψουν με τον Μπάρακ Ομπάμα, προτού καταρρεύσουν οι συνομιλίες μπροστά στους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ.

download_58

20
0

 Το δρόμο για δασμολογική διευκόλυνση και καλύτερη προστασία συγκεκριμένων κατηγοριών αγροτικών προϊόντων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην αμερικάνικη αγορά φαίνεται ότι εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να παρακαμφθούν επιπλοκές από αντιδράσεις αγροτικών λόμπι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

 Αυτήν τη λύση πρόβαλε και ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, ο οποίος τοποθετήθηκε σε ημερίδα του Politico για το μέλλον του φαγητού και τη γεωργία που διενεργήθηκε στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

 «Δεν πρέπει να εγκαταλήψουμε τις προσπάθειες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διευρύνουμε την πρόσβαση προϊόντων στις αγορές αυτές» δήλωσε ο Αμερικανός, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν ευκαιρίες όπου μεμονωμένα ζητήματα λύνονται με “πάρε αυτό δώσε εκείνο πρακτικές” πιο περιορισμένες, όπως για παράδειγμα η μικρή συμφωνία για τον αστακό που πετύχαμε πρόσφατα».

Ο Τομ Βίλσακ είπε ότι έλλειμα των ΗΠΑ ύψους 17 δισ. δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων με την ΕΕ σημαίνει ότι «δεν έχουμε ... ισορροπημένη εμπορική σχέση στη γεωργία», συνεχίζοντας υπό μια έννοια την ρητορική του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά όσους υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν επηρρεάζεται από τις εναλλαγές στον Λευκό Οίκο. Αν και είπε ότι θα ήταν «απολύτως» ευτυχές να υπάρξει μια μεγάλη συμφωνία, διερωτήθηκε εάν υπήρχε πραγματικά προθυμία στις Βρυξέλλες και πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για τη διαπραγμάτευση.

 Ερωτηθείς για τα γαλλικά σχέδια που θέλουν να αποκλείσουν τις εισαγωγές από μέρη του κόσμου που δεν πληρούν τα πράσινα πρότυπα της ΕΕ, ο υπουργός των ΗΠΑ είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει «ένα σύστημα συναλλαγών που δεν είναι πραγματικά ένα σύστημα συναλλαγών». Το Παρίσι ετοιμάζεται να ενισχύσει την πίεση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στο Συμβούλιο της ΕΕ το επόμενο έτος,

 Ο Τομ Βιλσακ προειδοποίησε ότι η γαλλική ώθηση για την ευθυγράμμιση των εσωτερικών προτύπων της ΕΕ με τα τρόφιμα με την εξωτερική εμπορική ατζέντα της θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία, να μειώσει τις επιλογές των καταναλωτών και να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.

 Ο ίδιος επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας με την ΕΕ. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μια πιο ισορροπημένη και ομοιόμορφη εμπορική σχέση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία