BACK TO
TOP
Διεθνή

Ο κυμαινόμενος φόρος στις ρωσικές εξαγωγές σίτου οδηγεί σε μείωσή τους κατά 29% με μικρή άνοδο τιμών

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής από πλευράς Ρωσικής Κυβέρνησης, έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

571a2929c36188fd698b4567

33
0

Σύμφωνα με τον Ντιμίτρι Ρίλκο, επικεφαλή του Ρωσικού Ινστιτούτου Μελέτης της Αγροδιατροφικής Αγοράς, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας φόρτωσαν στάρι με τιμή 312 $/τόνο, FOB, στις 22 του μήνα, τιμή ανεβασμένη κατά 2 δολάρια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα με τις τιμές ρωσικού σίτου να ανεβαίνουν την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ένα μικρό ολιγοήμερο διάλλειμα, με τις διεθνείς τιμές να πιέζουν προς τα πάνω το προϊόν και το ρούβλι να ενισχύεται.

Ταυτόχρονα, η χώρα, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σίτου στο κόσμο, εμφανίζει μειωμένες εξαγωγές κατά 29% από τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε η νέα εμπορική περίοδος με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας να προβλέπει μείωση 3,5 εκατ. τόνων στις ρωσικές εξαγωγές φέτος, στους 35 εκατ. τόνους, από 38,5 την περασμένη εμπορική περίοδο.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί αναμένουν μία μεγαλύτερη μείωση στις συνολικές παραγόμενες ρωσικές ποσότητες, κοντά στους 72,5 εκατ. τόνους, από 85,3 εκατ. τόνους την 2020/21. Μία πτώση δηλαδή κοντά στους 8 εκατ. τόνους ή  17,6%.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικούς μήνες η Ρωσική Κυβέρνηση επέβαλλε επιπλέον κυμαινόμενη φορολόγηση στις εξαγωγές σίτου, με σκοπό να εξασφαλίσει ομαλή προσφορά για να ισορροπήσει την εγχώρια ζήτηση ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε βασικά είδη διατροφής που προβληματίζει την χώρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία