BACK TO
TOP
Διεθνή

Συναγερμός στις ιταλικές αρχές για εστία γρίπης των πτηνών στο Venetο

Συναγερμός έχει σημάνει στις ιταλικές αρχές καθώς στις 22 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε εστία υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (υποτύπος H5N1) σε εγκατάσταση εκτροφής με γαλοπούλες πάχυνσης στην περιφέρεια Veneto.

turkey-farm-bird-flu

42
0

Με βάση την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), η οποία στηρίζεται στην έκθεση των ιταλικών αρχών το ξέσπασμα της H5Ν1, σκότωσε 200 πουλιά από ένα κοπάδι σχεδόν 13.000 σε ένα αγρόκτημα στο Ronco all'Adige στην επαρχία της Βερόνα.

Η Ιταλία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα εστία υψηλής ανακοινώνοντας ότι ήδη έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου και επιτήρησης στην περιοχή.

Ήδη η Κομισιόν με νέα εκτελεστική απόφαση (ΕΕ 2021/1872) της 25ης Οκτωβρίου 2021 προχωρά σε τροποποίηση του παραρτήματος της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/641 για έκτακτα μέτρα σχετικά με την εκδήλωση εστιών υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών σε ορισμένα κράτη μέλη


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση:

  • Η εν λόγω νέα εστία στην Ιταλία βρίσκεται εκτός των περιοχών που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/641, και η αρμόδια αρχή του εν λόγω κράτους μέλους έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ελέγχου νόσων που απαιτούνται σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από την εν λόγω εστία.
  • Η Επιτροπή εξέτασε τα μέτρα ελέγχου νόσων που ελήφθησαν από την Ιταλία σε συνεργασία με το εν λόγω κράτος μέλος και βεβαιώθηκε ότι τα σύνορα των ζωνών προστασίας και επιτήρησης που καθορίστηκαν από την αρμόδια αρχή της Ιταλίας βρίσκονται σε ικανοποιητική απόσταση από την εγκατάσταση στην οποία έχει επιβεβαιωθεί η πρόσφατη εστία υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών.
  • Για να προληφθεί κάθε περιττή διαταραχή του εμπορίου εντός της Ένωσης και να αποφευχθεί η επιβολή αδικαιολόγητων φραγμών στο εμπόριο από τρίτες χώρες, είναι αναγκαίο να περιγραφούν ταχέως σε επίπεδο Ένωσης, σε συνεργασία με την Ιταλία, οι νέες ζώνες προστασίας και επιτήρησης που οριοθετήθηκαν από το εν λόγω κράτος μέλος σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.
  • Συνεπώς, στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/641 θα πρέπει να περιληφθούν ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την Ιταλία.

«Επομένως, το παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/641 θα πρέπει να τροποποιηθεί για να επικαιροποιηθεί η περιφερειοποίηση σε επίπεδο Ένωσης, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης που οριοθετήθηκαν από την Ιταλία σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, καθώς και η διάρκεια των περιορισμών που εφαρμόζονται σ’ αυτές.   Ως εκ τούτου, η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2021/641 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.  Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ένωση όσον αφορά τη διασπορά της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών, είναι σημαντικό οι τροποποιήσεις που γίνονται στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2021/641 με την παρούσα απόφαση να τεθούν σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν. Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών.», αναφέρει σχετικά η απόφαση που υπογράφει το μέλος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου.

Ολόκληρη η εκτελεστική απόφαση ΕΔΩ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία