BACK TO
TOP
Διεθνή

Χρονιά ρεκόρ για την παραγωγή ρυζιού στην Ινδία, αγρότες στήνουν οδοφράγματα κατά ελεύθερου εμπορίου

Η φετινή σοδειά στην Ινδία αποτελεί την μεγαλύτερη στην ιστορία, προοικονομώντας και ρεκόρ εξαγωγών, την ίδια στιγμή που αγρότες στην χώρα διαδηλώνουν για 11ο συνεχόμενο μήνα, διαμαρτυρόμενοι για τους κυβερνητικούς νόμους που εισήχθησαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

oruzonas-stin-india

60
0

Ο νέος νόμος έχει εξαγριώσει τον πληθυσμό, επιτρέποντας την πώληση αγροτικών αγαθών εκτός των προηγουμένων αποκλειστικών σημείων πώλησης που υπήρχαν ανά την επικράτεια, ουσιαστικά άτυπες «λαϊκές αγορές», όπου η κυβέρνηση επέβαλλε ελάχιστες τιμές στα προϊόντα, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο εισόδημα για τον μεγάλο αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Αυτό το «άνοιγμα» της αγοράς, σύμφωνα με τους αγρότες, έχει επιτρέψει σε μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακας που διαθέτουν σε γη και κεφάλαιο, ώστε να μειώσουν το προηγούμενο επίπεδο τιμών σε επίπεδα μη βιώσιμα για την πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας σε πολλά αγροτικά προϊόντα όπως ρύζι και σιτάρι, κάτι που βοηθάει μεν εξαγωγές αλλά εξαθλιώνει τον ήδη φτωχό πληθυσμό της χώρας.

Οι διαδηλώσεις των αγροτών ανησυχούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει την οικονομική σημασία τoυ πρωτογενή τομέα για τον τεράστιο πληθυσμό  που ξεπερνά το 1,27 δις, με έναν στους δύο κατοίκους της χώρας να εξαρτάται οικονομικά από τις αγοραπωλησίες αγροτικών αγαθών. Από την μεριά της η Ινδική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η νέα νομοθεσία επιτρέπει υψηλότερες τιμές και νέες οικονομικές ευκαιρίες για τους αγρότες.

Παρά τις αντοδράσεις, η παραγωγή ρυζιού φέτος το καλοκαίρι άγγιξε τους 107 εκατ. τόνους σύμφωνα με το Ινδικό Υπουργείο Γεωργίας, ενώ η συνδυασμένη παραγωγή της χειμερινής και καλοκαιρινής σοδειάς ξεπερνάει τους 125 εκατ. τόνους, δηλαδή το 24,5% της αναμενόμενης συνολικής παγκόσμιας παραγωγής.

Η παραγωγική χρονιά ρεκόρ στο ρύζι αναμένεται να επιτρέψει στην χώρα να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ εντονότερα, σε μία χρονική περίοδο που η ζήτηση για άλλες ποικιλίες πέρα από Μπασμάτι εμφανίζεται ισχυρότερη από ποτέ, με αγοραστές από Αίγυπτο, Σουδάν, Τανζανία και το Ιράν να εμφανίζονται για πρώτη φορά στο προσκήνιο.

Οι εξαγωγές ρυζιού αποτελούν το υψηλότερο σε αξία εξαγωγών εμπόρευμα της χώρας, με συνολική αξία 8,82 δις δολάρια την περασμένη εμπορική περίοδο που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα πάλι με στοιχεία του Ινδικού Υπουργείου Γεωργίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία