BACK TO
TOP
Διεθνή

Αυξημένη αναμένεται η κατανάλωση ηλιέλαιου παγκοσμίως την φετινή εμπορική περίοδο

Συνολικά, συντελεστές της αγοράς αναμένούν μία αύξηση κοντά στο 9% στην κατανάλωση του προϊόντος.

7cc860eddae8fdc689bde31766c69bad_XL

80
0

Την περσινή εμπειρική περίοδο, η κατάσταση σε όλες τις χώρες παραγωγούς και κυρίως στις δύο που προαναφέρθηκαν ήταν πανομοιότυπη. Παρατηρήθηκε δηλαδή μία μείωση μεγαλύτερη του 10% στην παραγωγή, με γενικές αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών, όπως και αύξηση της τιμής του προϊόντος, τόσο στην λιανική εγχώρια αγορά όσο και στις τιμές εξαγωγής. Όμως, παρά την κατάσταση αυτή, η αγορά επιβίωσε και τελικώς ισχυροποιήθηκε, καθώς αυξήθηκαν ποσοτικά οι εξαγωγές ηλιέλαιου με κατεύθυνση την Κίνα και την Τουρκία, δύο παραδοσιακούς καταναλωτές.

Φέτος, η αγορά αναμένει μία αύξηση κατά 9% στην κατανάλωση του προϊόντος με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς να αποτελούν την Ινδία, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, των οποίων οι εισαγωγές ηλιέλαιου αναμένονται να αυξηθούν σταθμισμένα περισσότερο από 20%. Παράλληλα, οι εξαγωγές σε τρίτες χώρες αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα της εμπορικής περιόδου 2019/20.  Η δυναμική άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου ηλιέλαιου φέτος είναι αποτέλεσμα των σοδειών ρεκόρ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους και σημαντικότερους παραγωγούς ηλιέλαιου στο κόσμο, με την αθροιστική παραγωγή τους να ξεπερνάει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι δύο «γίγαντες» της παγκόσμιας παραγωγής έχουν όμως διαφορετικές εξαγωγικές κατευθύνσεις, με την Ουκρανία να έχει άρει κάθε περιορισμό και επιπλέον δασμό και φόρο στις εξαγωγές της ενώ η Ρωσία, μαχόμενη με τον εγχώριο υψηλό πληθωρισμό της σε είδη πρώτης ανάγκης, συνεχίζει να διατηρεί κυμαινόμενο φόρο σε κάθε σχεδόν εξαγωγική δραστηριότητα που αφορά αγροτικά προιόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία