Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Ψηφίστηκαν οι τρεις Κανονισμοί της νέας ΚΑΠ από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Οι τρεις κανονισμοί (Στρατηγικά Σχέδια, Οριζόντιος Κανονισμός και Κοινή Οργάνωση των Αγορών) ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου.

shutterstock-europaiko-koinoboulio__1_

40
0

Ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι ανακοίνωσε επίσης πως στις 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τους νέους Κανονισμούς, ώστε να δημοσιευτούν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 6 του μήνα.

Αναφορικά με τις ψήφους, τα Στρατηγικά Σχέδια εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια με 452 ψήφους υπέρ, 178 κατά και 57 αποχές, ο Οριζόντιος Κανονισμός με 485 ψήφους υπέρ, 142 κατά και 61 αποχές και ο Κανονισμός για την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς με 487 υπέρ, 130 κατά και 71 αποχές.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά την ψήφιση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από τρία χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων βελτιώσαμε τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2023-2027 και πετύχαμε την αναγκαία ισορροπία μεταξύ των τριών επιπέδων βιωσιμότητας της γεωργίας: του οικονομικού, του κοινωνικού και του περιβαλλοντικού, μέσα από ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο βασισμένο σε ρεαλιστικούς στόχους.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εγώ προσωπικά, βρεθήκαμε από την αρχή στην πρώτη γραμμή αυτών των διαπραγματεύσεων, και πετύχαμε να διατηρήσουμε τα 19,3 δις ευρώ για την ελληνική γεωργία, αντιμετωπίσαμε τις όποιες προσπάθειες προώθησης της εξωτερικής σύγκλισης, που θα σήμαινε μείωση των ελληνικών κονδυλίων κατά 50%.

Η Γεωργία, η αγροτική παραγωγή της Ευρώπης αποτελεί το στρατηγικό τομέα για την επισιτιστική αυτάρκεια της Ευρώπης.

Πετύχαμε τη μη κατάρρευση της, μέσα από τις υπερβολικές και εν πολλοίς ιδεοληπτικές απαιτήσεις κάποιων, που αφενός δεν θα άντεχαν οι αγρότες μας και αφετέρου θα οδηγούσαν στην περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

Κυρίως όμως, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα που δεν πληρούν τα υψηλά πρότυπα της Ευρωπαϊκής παραγωγής μας δεν θα διατίθενται στην αγορά της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι θέμα συνέπειας.

Αναγνωρίσαμε για πρώτη φορά τον ουσιαστικό χαρακτήρα της αμοιβαιότητας των προτύπων για την προστασία του ευρωπαϊκού μας μοντέλου γεωργικής παραγωγής και αυτό θα αποτελεί το κυρίως θέμα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τους επόμενους μήνες μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένων εργαλείων αμοιβαιότητας που επιτέλους θα γίνουν πράξη».

Η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία