Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Νέο υψηλό 10ετίας για το μηνιαίο Δείκτη Τιμών του FAO με οδηγό δημητριακά και γαλακτοκομικά

Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, με τα αίτια να εντοπίζονται στην αυξημένη ζήτηση για σιτάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως ανέφερε στις 2 Δεκεμβρίου ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στην μηνιαία του ανασκόπηση.

kalampoki-575x383

114
0

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) σκαρφάλωσε στις 134,4 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ δεκαετίας, ενώ ήταν αυξημένος κατά και 1,2%  (1,6 μονάδες) σε σχέση με τον Οκτώβριο. Συγκεντρωτικά, σύμφωνα με τον FAO, οι κατά μέσο όρο τιμές σε βασικά εμπορεύματα και είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά 27,3% (28,8 μονάδες) σε σχέση με τον αντίστοιχο Νοέμβριο του 2020.

Τα κύρια αίτια της νέας αυτής αύξησης εντοπίζονται στην άνοδο κατά 3,1% (4,3 μονάδες) του Δείκτη Τιμών Δημητριακών και 3,4% (4,1 μονάδες) του Δείκτη Τιμών Γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αναλυτικά όσον αφορά τους Δείκτες σε άνοδο:

  • Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών αυξήθηκε κατά 3,1% (4,3 μονάδες) τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ υπολογίστηκε 23,2% (26,6 μονάδες) υψηλότερος συγκριτικά με  πέρυσι. Η αύξηση αντανακλά την ισχυρή ζήτηση εν μέσω περιορισμένης προσφοράς, ιδίως σιταριού υψηλότερης ποιότητας, ενώ οι τιμές επηρεάστηκαν επίσης από τις ανησυχίες για άκαιρες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία και την αβεβαιότητα σχετικά με πιθανές αλλαγές στους εξαγωγικούς δασμούς της Ρωσίας. Ο FAO αναφέρει επίσης πως οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν ελαφρώς, ενώ οι διεθνείς τιμές ρυζιού παρέμειναν σταθερές, κάτι που δεν έκαναν οι τιμές του σιταριού, οι οποίες έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
  • Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών σημείωσε αύξηση 3,4% (4,1 μονάδες) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αφού η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε για εισαγωγές βουτύρου και γάλακτος σε σκόνη, με την προσφορά να είναι και εκείνη με την σειρά της περιορισμένη και τα αποθέματα εξαντλημένα.
  • Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης ήταν 1,4% (1,6 μονάδες) υψηλότερος τον Νοέμβριο από ό,τι τον Οκτώβριο και σχεδόν 40% πάνω από τα περσινά επίπεδα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές αιθανόλης, αν και οι μεγάλες αποστολές από την Ινδία και οι θετικές προοπτικές για τις εξαγωγές από Ταϊλάνδη μετρίασαν την αρχική ανοδική τάση.

Αναλυτικά όσον αφορά τους Δείκτες σε κάθοδο:

  • Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος σημείωσε πτώση 0,9% (1 μονάδα), για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι μειωμένες αγορές χοιρινού κρέατος από τη Κίνα αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησαν σε χαμηλότερες διεθνείς τιμές, ενώ οι τιμές βοοειδών και πουλερικών παρέμειναν σταθερές.
  • Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων μειώθηκε οριακά κατά 0,3% (0,2 μονάδες) από τα υψηλά του περασμένου μήνα, χάρη στις χαμηλότερες τιμές σογιέλαιου και κραμβέλαιου όπως επίσης και τις χαμηλότερες τιμές αργού πετρελαίου, που έριξε οριακά τα μεταφορικά κόστη. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές και τον Νοέμβριο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία