BACK TO
TOP
Διεθνή

Εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο η νέα «πράσινη» ΚΑΠ, ακολουθεί δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ

Στη σύνοδό του στις 2 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα την Κοινή Αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, ενώ απομένει η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΈΕ.

imagew_50

89
0

Η νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για μια ΚΑΠ πιο δίκαιη, πιο πράσινη και βασισμένη περισσότερο στις επιδόσεις, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τους ευρωπαίους γεωργούς, να παρέχει πιο στοχευμένη στήριξη σε μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε τα ίδια να προσαρμόσουν τα μέτρα στις τοπικές συνθήκες.
«Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, φτάσαμε επιτέλους στη γραμμή του τερματισμού. Η νέα ΚΑΠ που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί ορόσημο στη γεωργική πολιτική της ΕΕ, καθώς δημιουργεί τις συνθήκες για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τους ευρωπαίους γεωργούς», δήλωσε ο Ζοσέ Ποντγκόρσεκ, Υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας

Η διαδικασία μεταρρύθμισης της ΚΑΠ ξεκίνησε το 2018, όταν η Επιτροπή δημοσίευσε την αρχική της πρόταση. Τον Οκτώβριο του 2020 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθόρισαν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, δρομολογώντας εννέα μήνες διαπραγματεύσεων που κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Ιούνιο του 2021.

Βασικό στοιχείο της νέας πολιτικής είναι η εισαγωγή στρατηγικών σχεδίων σε επίπεδο κρατών μελών, τα οποία επιτρέπουν στις εθνικές κυβερνήσεις να προσαρμόζουν τις διατάξεις της ΚΓΠ στις ανάγκες των γεωργικών κοινοτήτων τους σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Η νέα πολιτική είναι επίσης η πλέον φιλόδοξη από περιβαλλοντική άποψη μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι το ένα τέταρτο των άμεσων ενισχύσεων προορίζεται για πρακτικές πράσινης γεωργίας. Επιπλέον, είναι η πρώτη ΚΑΠ που περιλαμβάνει μια κοινωνική διάσταση η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Επόμενα στάδια

Οι τρεις κανονισμοί που απαρτίζουν τη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα υπογραφούν τόσο από το Συμβούλιο όσο και από το Κοινοβούλιο και θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα. Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου 2022 για να υποβάλουν τα στρατηγικά προσχέδιά τους και στη συνέχεια η Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησής τους και διατύπωσης παρατηρήσεων. Η νέα ΚΑΠ θα αρχίσει να ισχύει από το 2023 και θα εφαρμοστεί έως το 2027.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία