BACK TO
TOP
Διεθνή

Υψηλή η κατανάλωση τρανς λιπαρών σε φτωχές χώρες παρά τις οδηγίες του ΠΟΥ

Πρόβλημα για τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να εξαλείψει τα τρανς λιπαρά και να τα αντικαταστήσει με ακόρεστα έως το 2023 αποδεικνύεται η χαμηλή τιμή τους, με τις εναλλακτικές να αποδεικνύονται προς το παρόν ακριβές για τον μέσο καταναλωτή φτωχών χωρών.

Trans-fats-666x399

99
0

Σαράντα χώρες έχουν υιοθετήσει «πολιτικές βέλτιστων πρακτικών» ώστε να αφαιρέσουν τα βιομηχανικώς παραγόμενα τρανς λιπαρά από τα τυποποιημένα τρόφιμα έως το 2023, στόχος που τέθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας των χωρών το Μάιο του 2018, αναφέρει ο ΠΟΥ σε έκθεση προόδου, καθιστώντας 1,4 δις ανθρώπους προστατευμένους από σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Μπορούμε να εξαλείψουμε το ανθυγιεινό λίπος και να το αντικαταστήσουμε με υγιεινά έλαια, προλαμβάνοντας 500.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις κάθε χρόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φραντσέσκο Μπάρα, διευθυντής του τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων στον ΠΟΥ.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι χώρες με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα τρανς λιπαρών στα τρόφιμα δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει ακόμη δυναμική πολιτική μείωσής τους στα ράφια της λιανικής, με την πρόοδο να κρίνεται επί του παρόντος απογοητευτική».

10 από τις 15 χώρες που εκτιμάται πως έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή επιβάρυνση του καταναλωτή από τα τρανς λιπαρά δεν έχουν υιοθετήσει καμία πολιτική εναντίον τους, ενώ επικαλούμενος στοιχεία από έγκριτο Ινστιτούτο, ο Φραντσέσκο Μπάρα «κρέμασε ταμπελάκι» στις χώρες αυτές. Τα κράτη που σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρέπει να λάβουν άμεσα μέτρα είναι η Αίγυπτος, το Ιράν, το Μεξικό, το Αζερμπαϊτζάν, ο Ισημερινός, το Πακιστάν, η Νότια Κορέα, το Μπουτάν, το Νεπάλ και η Αυστραλία.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως εναλλακτικές όπως το κραμβέλαιο και τα σογιέλαια θα πρόσφεραν εξίσου καλές υπηρεσίες στην βιομηχανία τροφίμων όπως τα τρανς λιπαρά ενώ παράλληλα θα κρατούσαν σχετικά χαμηλά τις τιμές στα τελικά τρόφιμα.

Οι χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα σημειώνουν σημαντική πρόοδο στον στόχο εξάλειψης των επιβλαβών τρανς λιπαρών μέχρι το επόμενο έτος, όμως οι φτωχότερες χώρες μένουν πίσω κυρίως εξαιτίας του πόσο διαδεδομένα και φθηνά είναι τα τρανς λιπαρά, με τον καταναλωτή να μην μπορεί πραγματικά να αντέξει την έστω και προσωρινή επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές εναλλακτικές υπογραμμίζει σε αναφορά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία