BACK TO
TOP
Διεθνή

Συσπειρώνεται το λόμπι κτηνοτρόφων για βιώσιμες λύσεις απέναντι στην στρατηγική Farm to Fork

Στις 7 Δεκεμβρίου οι ενώσεις του κλάδου της European Livestock Voice (ELV) κάλεσαν τον Φρανς Τίμερμαν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να επισκεφθεί αγροκτήματα βοείου κρέατος και γαλακτοπαραγωγής στην περιοχή της Βαλλονίας στο Βέλγιο.

ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ

359
0

 Η επίσκεψη που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την τοπική γεωργική Ένωση FWA και αποδείχθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία για διάλογο μεταξύ θεσμικών παραγόντων και κτηνοτρόφων σχετικά με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».  

«Ο ευρωπαϊκός κτηνοτροφικός τομέας έχει ρίξει πολύ χρήμα σε παντός είδους βελτιώσεις εδώ και πολλά χρόνια με μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα σε πολλούς τομείς», ανέφεραν κατηγορηματικά οι κτηνοτρόφοι στον Τίμερμαν, «έχοντας τα καλύτερα δυνατά στην κατηγορία πρότυπα για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων, ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή κτηνοτροφία αποτελεί πηγή έμπνευσης για υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα», συνέχισαν.

Ειδική μνεία δόθηκε από την μεριά των κτηνοτρόφων στην μεγάλη ευελιξία και προσαρμοστικότητα του κτηνοτροφικού κλάδου στις ολοένα και αυξανόμενες επιταγές και απαιτήσεις των θεσμικών φορέων της ΕΕ, ενώ ομόφωνα οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κτηνοτροφικού τομέα συμφώνησαν στην διάθεση να συνδράμουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον προς την «πράσινη» κατεύθυνση που έχει εξαγγείλει η ΕΕ από το 2019, ώστε να να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οι προκλήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω

Παρά το γενικά θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έδωσαν το στίγμα τους για την συνέχεια, ζητώντας συνεπή και σταδιακή προσέγγιση των πράσινων στόχων, δίχως την ανάληψη από πλευράς ΕΕ βιαστικών ημιμέτρων με δυνητικά μεγαλύτερες συνέπειες για κτηνοτρόφους και καταναλωτές από ότι περιβαλλοντικά οφέλη.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι ενδιαφέρουσες προτάσεις που συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδίως όσον αφορά την καλλιέργεια άνθρακα, την εμπορική επισήμανση για την καλή διαβίωση των ζώων ή αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για την τόνωση της καινοτομίας στη ζωική παραγωγή, απαιτούν ο κτηνοτροφικός τομέας να είναι βασικός εταίρος στις συζητήσεις και να μην αντιμετωπίζει συνέχεια τετελεσμένες καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με τη στρατηγική «Farm to Fork», όπου υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στην ΕΕ δεν οδηγούν σε μη αντιμετωπίσιμες εξωτερικότητες. Είναι επίσης σημαντικό για τον κτηνοτροφικό τομέα να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να επενδύσει στα κατάλληλα εξατομικευμένα εργαλεία και τις μεθόδους παραγωγής που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτή τη νέα πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ενότητα και ομοψυχία

Εκπρόσωποι των 12 τομεακών ενώσεων – κτηνοτρόφων, υγείας των ζώων, ζωοτροφών και ειδικών συστατικών ζωοτροφών, αγρότες και αγροτικοί συνεταιρισμοί, παραγωγοί γαλακτοκομικών και πουλερικών, μεταποιητές κρέατος, παραγωγοί φουά γκρα, έμποροι ζώων, παραγωγοί δέρματος και γούνας– δηλώνουν όλοι ενωμένοι και πιστεύουν ότι συλλογικά είναι δυνατή η επίτευξη των φιλόδοξων φιλόδοξες στόχους της ΕΕ. Ωστόσο, προϋπόθεση για αυτήτη θετική εξέλιξη είναι μία αμφίδρομη συμφωνία όσον αφορά στις δεσμεύσεις για την επίτευξη στρατηγικών στόχων. Απαιτείται συνοχή μεταξύ των πολιτικών της ΕΕ και των μέτρων στήριξης και πρέπει να υπάρχει οικονομική και μη ισορροπία μεταξύ των αλλαγών που επηρεάζουν τον παραγωγό, τον έμπορο και τον τελικό καταναλωτή.

Σχολιάζοντας μετά το πέρας της εκδήλωσης εκ μέρους της ELV, η Μπίρθ Στενμπεργκ ανέφερε: «Καθώς η Κομισιόν επεξεργάζεται τώρα συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», αυτός ο σημερινός ανοιχτός διάλογος ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ώστε να διασφαλιστεί ότι η φωνή του κτηνοτροφικού τομέα ακούγεται στην γενική συζήτησηπου έχει ανοίξει σχετικά με τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού συστήματος. Χαιρετίζουμε την προθυμία του Φρανς Τίμερμαν να έρθει στην «έδρα μας» και ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτές τις ενεργές συζητήσεις και το επόμενο έτος για να διασφαλίσουμε ισορροπημένα και θετικά αποτελέσματα για όλους τους εμπλεκόμενους».

Τον τελευταίο λόγο είχε ο εκλεκτός καλεσμένος και εκπρόσωπος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμαν, ο οποίος αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «Στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε την εντεινόμενη κλιματική κρίση, η γεωργία θα πρέπει να μετασχηματιστεί από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Συνολικά, η Ευρωπσαϊκή Ένωση, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι εκεί για να βοηθήσει τους αγρότες να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην κτηνοτροφία, οι λύσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων και στη δημιουργία μιας συνολικά βιώσιμης βιομηχανίας στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γιατί για να ταΐσει επαρκώς 10 δισεκατομμύρια πληθυσμό στο μέλλον, ο κόσμος θα χρειαστεί την νέα και βιώσιμη κτηνοτροφία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία