BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Βραζιλία, κολοσσός αγροτικών προϊόντων της Νότιας Αμερικής ανοίγεται στη Βόρεια Αφρική για λιπάσματα

Ο κολοσσός αγροτικών προϊόντων της Νότιας Αμερικής, η Βραζιλία δείχνει να ανησυχεί για μια πιθανή παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων εξαιτίας της ρωσοουκρανικής διένεξης και μετά την επιβολή κυρώσεων από τα δυτικά έθνη σε βασικές παραγωγές χώρες Λευκορωσία και Ρωσία, ενώ η Κίνα περιόρισε τις εξαγωγές.

BNA__d7023image_story

146
0

Ο υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας Μάρκος Μόντες  ξεκίνησε σειρά επισκέψεων στο Μαρόκο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο για να συζητήσει την αύξηση των εισαγωγών λιπασμάτων από τις χώρες αυτές. Η επίσκεψη εργασίας του Μόντες στη Βόρεια Αφρική, που ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει ένα δεκαήμερο, είχε προγραμματίσει για τον Απρίλιο, αλλά καθυστέρησε λόγω του Ραμαζανιού.

«Είναι μία επίσκεψη που ονομάζουμε διπλωματία λιπασμάτων», είπε ο Μόντες σε συνέντευξή του στο Reuters τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα είναι μαζί του εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. «Η Βραζιλία στοχεύει επίσης να ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να παράγουν λιπάσματα στη Βραζιλία», πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος υπουργός.

Παρά το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι μεγάλος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων, εξαρτάται από τις εισαγωγές για περίπου το 85% των αναγκών της σε λιπάσματα.

Το Μαρόκο είναι σήμερα ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής λιπασμάτων στη Βραζιλία, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το βασίλειο της Βόρειας Αφρικής αντιπροσωπεύει, μαζί με άλλες χώρες όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και το Ομάν, το 26% των λιπασμάτων που εισάγει η Βραζιλία, η οποία αναζητά νέες πηγές για να καλύψει τις ανάγκες της σε λιπάσματα εν μέσω σοβαρής διακοπής των προμηθειών από την Ανατολική Ευρώπη.

Καθώς η Βραζιλία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία της. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σχεδιάζει τώρα να αυξήσει τις εισαγωγές λιπασμάτων από τις αραβικές χώρες στο 30% ή στο 35%.

Ο Μόντες στο Μαρόκο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχε με δέκα αραβικές χώρες για να αντιμετωπίσει την επείγουσα αναζήτηση της Βραζιλίας για προμήθειες λιπασμάτων. Κατά τη συνάντηση, Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι αρκετών αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Μαρόκου, δεσμεύτηκαν να αυξήσουν την προμήθεια λιπασμάτων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Nabil Adghoghi, πρεσβευτής του Μαρόκου στη Βραζιλία, τόνισε πρόσφατα τη συμβολή της Ομάδας OCP στη γεωργία της Βραζιλίας.

Η μαροκινή κρατική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ακατέργαστου φωσφορικού άλατος στον κόσμο με μια σταθερά αναπτυσσόμενη επιχείρηση λιπασμάτων, γεγονός που τη βοήθησε να γίνει ο βασικός παράγοντας στην αφρικανική αγορά λιπασμάτων και βασικός παράγοντας στις παγκόσμιες αγορές. Ο Πρέσβης Adghoghi μίλησε επίσης για τις δυνατότητες του βορειοαφρικανικού βασιλείου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη συνδεσιμότητα logistics μεταξύ της Βραζιλίας και των αραβικών χωρών, τονίζοντας το καθεστώς του λιμανιού Tanger Med του Μαρόκου ως πλατφόρμας παγκόσμιας κλάσης για εξαγωγές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία