BACK TO
TOP
Διεθνή

Υπό πίεση ξανά η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα από τα κορωνομέτρα στην Κίνα

Οι περιορισμοί που έχει επιβάλλει η Κίνα για να αντιμετωπίσει νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας έχει προκαλέσει νέα σημαντικά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία έχει ήδη δεχτεί σημαντικό πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

shipping_containers16x9

92
0

Οι επιβεβλημένοι περιορισμοί από το Πεκίνο έχουν επηρεάσει ξανά μεταξύ άλλων τη λειτουργία στο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου στη Σαγκάη και έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα σε άλλες μεγάλες πόλεις που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας πρώτων υλών και παραγωγής διαφόρων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά την εφοδιαστική αλυσίδα μικρών και μεγάλων εταιρειών σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg.

Ως κατασκευαστής ολοκληρωμένων προϊόντων, εξαρτημάτων αλλά και ως προμηθευτής πρώτων υλών, η Κίνα επηρεάζει σημαντικά τον εφοδιαστικό κύκλο από την Ευρώπη έως της ΗΠΑ και ακόμη πιο μακριά. Ιδιαίτερα στη Σαγκάη, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται υποχρεωτικά κλεισμένο στα σπίτια του για πάνω από ένα μήνα τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επανεκκινήσει την παραγωγή αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο λόγω των συνθηκών. Σημαντικό πρόβλημα έχουν εκτός από εγχώριες επιχειρήσεις και ξένες εταιρείες που έχουν εκεί θυγατρικές. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται ότι θα είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας καλύτερης εικόνας για τις προκλήσεις, καθώς αναμένεται σειρά από στοιχεία που θα δείξουν το πώς κινείται το εμπόριο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ηδη υπάρχει ανησυχία για σημαντική μείωση των εξαγωγών από την Κίνα η οποία εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, δείχνουν προβλέψεις του Bloomberg. Στοιχεία αναμένεται επίσης να δείξουν την πολύ σημαντική πορεία της απασχόλησης στη χώρα, καθώς και την πορεία του πληθωρισμού.

Αντίθετα, σε άλλες χώρες όπου δεν υπάρχουν τόσοι νέοι περιορισμοί για την πανδημία, επιχειρείται ανάκαμψη στο μέτρο των συνθηκών. Στη Νότια Κορέα για παράδειγμα, που το Bloomberg τη χαρακτηρίζει ως βαρόμετρο της παγκόσμιας ζήτησης, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά με ταχείς ρυθμούς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του προηγούμενου μήνα. Ακόμη κι έτσι όμως, οι εξαγωγές προϊόντων προς την Κίνα παρουσιάζουν υποχώρηση δείχνοντας ότι τα προβλήματα της τελευταίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει το Πεκίνο λόγω πανδημίας, όπως αναφέρεται.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία