Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Πλάνο ΕΕ για ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων

Απάντηση στην «παράπλευρη» απώλεια του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία, δηλαδή την πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του μπλόκου που πραγματοποιεί η Μόσχα στις εξαγωγές πρώτων υλών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, επιχειρεί να δώσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

sitari-scaled

71
0

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν, η Κομισιόν θα βοηθήσει την Ουκρανία στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών δημιουργώντας μία πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

«Εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα», ανέφερε η κυρία Βαλεάν.

Η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία (για τα έλαια), καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν το μέγιστον της ευελιξίας και να κινητοποιήσουν επαρκή μέσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των φορτίων, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται ακόμη και πολλές ημέρες και ποικίλουν από την μία στην άλλη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν «διαδρόμους αλληλεγγύης» και ζητεί από τους διαχειριστές των σιδηροδρομικών δικτύων να κρατήσουν χώρο που θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για τα ουκρανικά φορτία. Επιδιώκει επίσης να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για την μεταφορά μέσω του Δούναβη.

 

Η Κομισιόν θα αποτιμήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης στην ΕΕ για να κατευθύνει αποτελεσματικότερα τις ουκρανικές εξαγωγές και να εντοπίσει τα λιμάνια από όπου τα προϊόντα μπορούν να κατευθυνθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κομισιόν δεσμεύεται να συνομολογήσει γρήγορα συμφωνία με το Κίεβο για τις οδικές μεταφορές, αν τα κράτη μέλη της δώσουν την εντολή, και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ουκρανία και την Μολδαβία.

Πηγή: AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία