BACK TO
TOP
Διεθνή

Ξηρασία και εκτιμήσεις για μείωση παραγωγής εξαναγκάζουν την Ινδία σε απαγόρευση εξαγωγού σίτου

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής σιτηρών με αστερίσκους άμεση ισχύ, καθώς η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα πάνω από 45 βαθμούς και μειωμένες προβλέψεις για παραγωγή σιτηρών.

india-exagoges-sitiron

121
0

Εξαιρούνται οι εξαγωγές σιτηρών που αφορούν παραγγελίες για τις οποίες έχουν ήδη καταβληθεί πληρωμές, διευκρίνισε η ινδική κυβέρνηση. Οι έμποροι έχουν συνάψει συμβάσεις για εξαγωγές 4 εκατ. τόνων μέχρι στιγμής το 2022-23, δήλωσε το υπουργείο Τροφίμων στις 4 Μαΐου.

Επίσης, οι εξαγωγές θα εξακολουθούν να επιτρέπονται προς χώρες που χρειάζονται σιτάρι για τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας και με βάση τα αιτήματα των κυβερνήσεών τους, ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου της Ινδίας σε κοινοποίηση με ημερομηνία 13 Μαΐου. Όλες οι άλλες νέες αποστολές θα απαγορευτούν με άμεση ισχύ.

Οι διεθνείς αγορές πόνταραν στην Ινδία όσον αφορά τις προμήθειες σιτηρών αφότου μειώθηκαν οι εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές σιταριού υπογραμμίζει τις ανησυχίες της Ινδίας για τον υψηλό πληθωρισμό, προσθέτοντας ένα κύμα προστατευτισμού στα τρόφιμα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τις τοπικές προμήθειες τροφίμων με τις τιμές της γεωργίας να αυξάνονται. Η Ινδονησία έχει σταματήσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν επέβαλαν ποσοστώσεις στις αποστολές σιτηρών.

Αφού ο πόλεμος παρεμπόδισε τα logistics στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του εμπορίου σιταριού, η Ινδία προσπάθησε να καλύψει το κενό. Η χώρα είχε στόχο να πραγματοποιήσει εξαγωγές-ρεκόρ 10 εκατ. τόνων την περίοδο 2022-2023.

Άλμα στις τιμές σιταριού μετά την απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας

Νέο άλμα σημειώθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου για τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.

Το συμβόλαιο αναφοράς του σιταριού κατέγραψε άνοδο έως και 5,9%, έχοντας ήδη ενισχυθεί 60% από τις αρχές του έτους αυξάνοντας το κόστος ψωμιού, ζυμαρικών και άλλων βασικών ειδών διατροφής.

Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνισε ότι θα επιτρέψει εξαγωγές, υποστηριζόμενες από πιστωτικές γραμμές, που έχουν ήδη εκδοθεί και προς χώρες που θα ζητήσουν προμήθειες για να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.

Παρόλα αυτά η απόφαση δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπουργούς Γεωργίας του G7 που συνεδριάζουν στη Γερμανία. «Εάν όλοι αρχίσουν να επιβάλουν περιορισμούς στις εξαγωγές ή να κλείνουν τις αγορές τους, η κρίση θα επιδεινωθεί» σημείωσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ.

Καύσωνας έως 49,2 βαθμούς καταγράφεται στην Ινδία

Αντιμέτωπη ήση με ένα πέμπτο κύμ ακαύσωνα πριν καλά καλά αρχίσει το καλοκαίρι βρίσκεται η Ινδία, με αξιωματούχους σε πολλές περιοχές της χώρας να έχουν ζητήσει από τον κόσμο να λάβει προφυλάξεις. 

Οι πολιτείες Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Punjab και Bihar έχουν καταγράψει ιδιαίτερα ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες, όπως ανακοίνωσε το τμήμα μετεωρολογίας της Ινδίας.

Οι αγρότες λένε ότι οι απροσδόκητες αυξήσεις της θερμοκρασίας επηρέασαν τη συγκομιδή του σιταριού, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να έχει δυνητικά παγκόσμιες συνέπειες δεδομένων των διαταραχών του εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ζέστη έχει επίσης προκαλέσει παράλληλα αύξηση της ζήτησης ενέργειας, οδηγώντας σε διακοπές ρεύματος σε πολλές πολιτείες, ενώ ο Ινδός πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.


Με πληροφορίες από Bloomberg, Naftemporiki

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία