BACK TO
TOP
Διεθνή

Βασική στους με πράσινες δεσμεύσεις αγρότες στη νέα ΚΑΠ ζητά η Ευρωβουλή

Την ανάγκη να εξεταστούν πιθανές προσωρινές παρεκκλίσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές Γεωργίας, σε επιστολή προς τον Επίτροπο για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski, τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ Norbert Lins (EPP, DE) και την πλειονότητα των πολιτικών ομάδων της επιτροπής.

--_20-02-18_Cdp_Animal_Welfare-4

766
0

Μια «τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ΚΑΠ για περιορισμένο χρονικό διάστημα» θα μπορούσε να είναι «ένας τρόπος αντιμετώπισης των παγκόσμιων ελλείψεων στον εφοδιασμό τροφίμων και να συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια», αναφέρει η σχετική επιστολή των μελών της Επιτροπής Γεωργίας.

Το έγγραφο συντάχθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής και συντηρητικό γερμανό ευρωβουλευτή Norbert Lins, με την πλειοψηφία των συντονιστών των κοινοβουλευτικών ομάδων να συμφωνούν για το περιεχόμενο και την αποστολή της επιστολής στην Κομισιόν την Τετάρτη (18 Μαΐου).

Ωστόσο, δεν πείστηκαν όλα τα μέρη από την κίνηση, καθώς θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου μία συζήτηση που έχει κλείσει από το καλοκαίρι του 2021 γύρω από την ΚΑΠ και ειδικότερα για τα περιβαλλοντικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2021, οι νομοθέτες της ΕΕ είχαν καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2023, και όλη η σχετική νομοθεσία της ΕΕ εγκρίθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η επιστολή, της οποίας το περιεχόμενο είναι αρκετά γενικόλογο, παραπέμπει στο άρθρο 148 του κανονισμού για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στην Κομισιόν  να μετατρέψει την προσωρινή εξαίρεση σε μόνιμη λύση εάν εξακολουθούν να υφίστανται τα συγκεκριμένα προβλήματα που οδηγούν στην παρέκκλιση από το αρχικό πλάνο (σ.σ. όλοι οι παράγοντες που συντελούν στον κίνδυνο εκδήλωσης επισιτιστικής κρίσης).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος στόχος της επιστολής είναι να αξιολογηθεί η δυνατότητα επέκτασης και στην επόμενη προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ η αναστολή της απαίτησης περιοχών οικολογικής εστίασης (EFA) που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στα αγροκτήματα.

Στην προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ, η οποία εξακολουθεί να ισχύει προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους, οι αγρότες με καλλιεργήσιμη γη άνω των 15 εκταρίων πρέπει να διασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 5% της γης τους πρέπει να αφιερωθεί σε περιοχές ευεργετικές για τη βιοποικιλότητα, όπως δέντρα, φράκτες ή προσγειωθείτε σε αγρανάπαυση.

Ωστόσο, στους νέους κανόνες της ΚΑΠ 2023-27 που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το 2023, η απαίτηση αλλάζει στο 4% της αγρανάπαυσης για όλους τους γεωργούς, ανεξαρτήτως μεγέθους της εκμετάλλευσης – ένας από τους κύριους τομείς όπου οι αγρότες ζητούν τώρα μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να πάρουν περισσότερη γη στην παραγωγή.

Μέσα στον Μάρτιο, η Κομισιόν επέτρεψε την παραγωγή οποιωνδήποτε καλλιεργειών σε αγρανάπαυση φέτος, διατηρώντας παράλληλα το πλήρες επίπεδο των πράσινων πληρωμών για τους αγρότες.

Η επιστολή συνεχίζει ζητώντας από την Κομισιόν μια νομική αξιολόγηση της πιθανής «τροποποίησης», ειδικά όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τα δικαιώματα, δηλαδή τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί ένας αγρότης για να λάβει καταρχήν άμεσες πληρωμές της ΚΓΠ.

Η κίνηση είχε επικριθεί από περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η εγκατάλειψη των χερσαίων εκτάσεων θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στις προσπάθειες προστασίας του κλίματος και της βιοποικιλότητας, ενώ θα φέρει περιορισμένη πρόσθετη παραγωγή.

Ωστόσο, η επιστολή είναι αρκετά γενικόλογη και δεν διευκρινίζει ποιοι ακριβώς κανόνες πρέπει να τροποποιηθούν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία