BACK TO
TOP
Διεθνή

Σε 14 ανέρχονται οι χώρες που έχουν επιβάλει εξαγωγικούς περιορισμούς σε αγροτικά προιόντα

Στην δημοσίευση λίστας με τις χώρες οι οποίες απαγορεύουν τις εξαγωγές αγροτικών προιόντων προχώρησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η διάρκεια των περιορισμών ορίζεται για όλες τις χώρες μέχρι και το τέλος του 2022, ενώ μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Αργεντινή, η οποία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εξάγει σογιέλαιο και σογιάλευρο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

ezgif-5-ed15319328

221
0

Τα στοιχεία που επικαλείται το CNBC, δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων, το οποίο επισημαίνει πως «καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα οι ελλείψεις τροφίμων, ιδιαίτερα δημητριακών και φυτικών ελαίων, να γίνουν πιο έντονες, οδηγώντας περισσότερες χώρες να στραφούν σε περιορισμούς στο εμπόριο».

«Με τις τιμές των τροφίμων να έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ρωσική εισβολή επιδείνωσε τα δεδομένα», ανέφερε το Peterson Institute for International Economics (PIIE) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το PIIE, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο εκ των πέντε μεγαλύτερων εξαγωγέων του κόσμου αγροτικών προϊόντων όπως ηλιέλαιο, ηλίανθους, κριθάρι και αραβόσιτο.

Εκτός των τροφίμων, κρίση έχει προκληθεί και στην αγορά λιπασμάτων, ενώ η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για καταστροφή καλλιεργειών και κλοπή εκατοντάδων τόνων σιτηρών τα οποία μεταπώλησε.

«Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ελλείψεων τροφίμων, ιδιαίτερα σιτηρών και ελαίων. Πολλές χώρες θα οδηγηθούν σε παρόμοια απόφαση άσκησης εμπάργκο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους», τόνισαν σε παρέμβασή τους οι αναλυτές του ΡΙΙΕ, Joseph Glauber, David Laborde και Abdullah Mamun.

Στην επισιτιστική κρίση αναφέρθηκε και το γκρουπ των G7 το οποίο στην πρόσφατη συνάντησή του τόνισε πως η  κρίση θα επιδεινωθεί λόγω της ανικανότητας της Ουκρανίας για την εξαγωγή δεκάδων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών αποκλεισμένων στα σιλό της.

Ακολουθεί αναλυτική λίστα του Ρeterson Institute με τις χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων τους για να προστατεύσουν την εγχώρια επισιτιστική τους ασφάλεια:



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία