BACK TO
TOP
Διεθνή

Mηνιαίο παρατηρητήριο αποθεμάτων σιτηρών και καταγραφής διεθνών τιμών εγκαθιστά η Κομισιόν

Μια κοινή στα κράτη μέλη πλατφόρμα αποθεμάτων σε σιτηρά και άλλα βασικά αγροτικά εμπορεύματα εγκαθιστά η Κομισιόν, με στόχο την μηνιαία ενημέρωσή της ώστε να μπορεί να παρέχει στις ευρωπαϊκές αγορές μια σαφή εικόνα των διαθέσιμων ποσοτήτων ανά πάσα στιγμή.

europaiki-enosi-ee-komision-simaies

534
0

Μια κοινή στα κράτη μέλη πλατφόρμα αποθεμάτων σε σιτηρά και άλλα βασικά αγροτικά εμπορεύματα εγκαθιστά η Κομισιόν, με στόχο την μηνιαία ενημέρωσή της ώστε να μπορεί να παρέχει στις ευρωπαϊκές αγορές μια σαφή εικόνα των διαθέσιμων ποσοτήτων ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εγχειρήματος, τα αποθέματα θα ανανεώνονται κάθε μήνα, ενώ στην πλατφόρμα που αναμένεται να βγει «στον αέρα» το προσεχές διάστημα, θα υπάρχει και μια πλήρης καταγραφή των διεθνών τιμών για τα αγροτικά προϊόντα που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του παρατηρητηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει την παρακολούθηση των γεωργικών αγορών που επηρεάστηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε απόφαση για τη συλλογή μηνιαίων στοιχείων για τα επίπεδα των αποθεμάτων στην ΕΕ σε δημητριακά, ελαιούχους σπόρους και ρύζι. Πρόκειται για άμεση συνέχεια της ανακοίνωσης για τη «διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων» που παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου. Στόχος είναι η καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων των αποθεμάτων στο τρέχον περιβάλλον των υψηλών τιμών και της αντιληπτής αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες.

Η κατοχή ενημερωμένων πληροφοριών σχετικά με τα επίπεδα αποθεμάτων των κύριων προϊόντων δημητριακών (όπως σιτάρι, καλαμπόκι ή κριθάρι), ελαιούχους σπόρους (όπως ελαιοκράμβη, ηλίανθο, σόγια) και ρύζι είναι απαραίτητη για τη λήψη σχετικών μέτρων για την πρόληψη και τον μετριασμό διαταραχές της αγοράς. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επίπεδο των αποθεμάτων σιτηρών, ελαιούχων σπόρων, ρυζιού και πιστοποιημένων σπόρων αυτών των προϊόντων που κατέχουν παραγωγοί, χονδρέμποροι και φορείς εκμετάλλευσης. Οι ειδοποιήσεις αναμένονται σε μηνιαία βάση, που θα παρέχονται έως το τέλος κάθε μήνα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο εκτελεστικός κανονισμός τίθεται σε ισχύ σήμερα και οι πρώτες κοινοποιήσεις αναμένονται στα τέλη Ιουλίου, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα κράτη μέλη να ορίσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις κοινοποιήσεις για να διασφαλίσει τη διαφάνεια της αγοράς και να δώσει έγκαιρη και ακριβή εικόνα της διαθεσιμότητας βασικών προϊόντων για τρόφιμα και ζωοτροφές.

Στο πλαίσιο της αυξημένης παρακολούθησης των γεωργικών αγορών που επηρεάστηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε επίσης έναν ειδικό πίνακα ελέγχου που παρουσιάζει ενημερωμένα, λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις τιμές, την παραγωγή και το εμπόριο άλεσης σίτου, καλαμποκιού, κριθαριού, ελαιοκράμβης , ηλιέλαιο και σόγια σε επίπεδο ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιλαμβάνονται επίσης αναμενόμενες μελλοντικές τιμές, καθώς και τιμές εισροής ενέργειας και σύνδεσμοι προς άλλες χρήσιμες πηγές. Αυτό παρέχει στους φορείς της αγοράς τις πιο σχετικές πληροφορίες σε ένα μέρος.

Η Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας αγοράς σιταριού, το 13% της αγοράς κριθαριού, το 15% της αγοράς καλαμποκιού και είναι ο σημαντικότερος παίκτης στην αγορά ηλιελαίου (πάνω από το 50% του παγκόσμιου εμπορίου). Η διαθεσιμότητα τροφίμων δεν διακυβεύεται στην ΕΕ, καθώς η ήπειρος είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για πολλά γεωργικά προϊόντα. Ο άμεσος αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έγκειται μάλλον στην αύξηση του κόστους σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, στη διακοπή των εμπορικών ροών από και προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Εκτός από την στενή παρακολούθηση της κατάστασης της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την αποφυγή περιορισμών στις εξαγωγές και απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων.

Ως μέρος της αντίδρασης αλληλεγγύης της ΕΕ προς την Ουκρανία, η Επιτροπή παρουσίασε επίσης πρόσφατα ένα σχέδιο δράσης για τη δημιουργία «Λωρίδων Αλληλεγγύης» για να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να εξάγει σιτηρά, αλλά και να εισάγει τα αγαθά που χρειάζεται, από ανθρωπιστική βοήθεια έως ζωοτροφές και λιπάσματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης ένα πακέτο στήριξης 500 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τους αγρότες της ΕΕ να αυξήσουν την παραγωγή τους και να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των εισροών και των διαταραχών της αγοράς
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία