BACK TO
TOP
Διεθνή

Πόλεμος και κλιματικά σοκ ανεβάζουν τον κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας

Καμπανάκι για την επισιτιστική ασφάλεια χτυπούν επιστήμονες εξαιτίας του σφοδρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη Νότια Ασία, πιθανότητα 30 φορές πιο ισχυρή λόγω της κλιματικής αλλαγής.

TORERO

124
0

Για εβδομάδες, η Ινδία και το Πακιστάν «βράζουν» κάτω από θερμοκρασίες έως και 51 βαθμούς Κελσίου. Ο μήνας Μάρτιος ήταν ο πιο καυτός που καταγράφηκε στην Ινδία τα τελευταία 122 χρόνια και πολλά ρεκόρ θερμότητας έχουν καταρριφθεί σε όλη την περιοχή, αναφέρει σε άρθρο του το Politico.

Ο αντίκτυπος στις καλλιέργειες οδήγησε την Ινδία να κηρύξει απαγόρευση σε όλες τις εξαγωγές σιταριού στα μέσα Μαΐου, μια κίνηση που απειλεί να επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση εξαιτίας της νέας επέλασης του COVID και της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, επιστήμονες από την κοινοπραξία World Weather Attribution, η οποία μελετά τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών προειδοποίησε ότι τέτοια γεγονότα ήταν πιθανό να γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα καθώς προχωρά η υπερθέρμανση του πλανήτη. Εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 2 βαθμούς, σύμφωνα με το ανώτατο όριο των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, ένα παρόμοιο κύμα καύσωνα θα γίνει δύο έως 20 φορές πιο πιθανό και 0,5 έως 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το φετινό, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επιστήμονες είπαν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους είναι «πιθανότατα συντηρητικά». Μια άλλη μελέτη αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις πιθανότητες ενός κύματος καύσωνα Απριλίου-Μαΐου στην περιοχή 100 φορές υψηλότερες.

Ο αντίκτυπος στις οικονομίες και τα μέσα διαβίωσης στην περιοχή επίσης δεν είναι ακόμη σαφής. Οι αναλυτές της Moody's προειδοποίησαν τη Δευτέρα 23 Μαΐου ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να περιόρισε την ανάπτυξη στην Ινδία που περίμενε μια παραγωγή ρεκόρ σιταριού φέτος, αλλά το κύμα καύσωνα είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Αυτό ασκεί πρόσθετη πίεση σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία, μαζί με τη Ρωσία, αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Το Νέο Δελχί ισχυρίστηκε ότι η κίνησή του προστατευτισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τον περιορισμό των εξαγωγών σιταριού είχε ως στόχο τη διασφάλιση όχι μόνο της εγχώριας επισιτιστικής ασφάλειας αλλά και της ασφάλειας των γειτονικών και άλλων ευάλωτων χωρών.

Παρόλο που έκτοτε χαλάρωσε ελαφρά την απαγόρευση για να επιτρέψει στις αποστολές να φτάσουν στην Αίγυπτο, είχε ήδη μια σημαντική κυματιστική επίδραση στις παγκόσμιες αγορές, ωθώντας την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού.

«Είναι μια κλήση αφύπνισης για να επανεξετάσουμε πώς έχουμε δημιουργήσει το σύστημα διατροφής μας και αν εξαρτόμαστε πολύ από λίγες καλλιέργειες και μερικές εταιρείες για να παραδώσουν αυτές τις καλλιέργειες, και έτσι τι συμβαίνει όταν έχουμε τεράστια αποτυχία των καλλιεργειών. βλέπεις τώρα στην Ινδία;» δήλωσε ο Shefali Sharma, διευθυντής Ευρώπης του Ινστιτούτου Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής, το οποίο πιέζει για πιο βιώσιμες γεωργικές πολιτικές.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως ο Máximo Torero των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν επίσης ότι ο ρωσικός πόλεμος αφήνει το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων ακόμη πιο εκτεθειμένο σε κλιματικό σοκ σε έναν άλλο μεγάλο εξαγωγέα τροφίμων φέτος.

Η ομάδα G7 των περισσότερων βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών έχει επανειλημμένα καλέσει τις χώρες να διατηρήσουν το αγροτικό εμπόριο να ρέει ελεύθερα μετά την εισβολή της Ρωσίας, με πολλούς να φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί μια σειρά εμπορικών φραγμών προστατευτισμού εάν οι κυβερνήσεις αρχίσουν να πανικοβάλλονται για τη διατροφή των πληθυσμών τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία