
Αυτή η άποψη έχει κερδίσει έδαφος σε 22 χώρες της ΕΕ και αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 10% σε έξι χώρες (Φινλανδία, Λιθουανία, Σουηδία, Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία).
Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (55%, +6%) προσθέτουν ότι η ΚΑΠ θα πρέπει επίσης να συμβάλει στη διασφάλιση λογικών τιμών των τροφίμων για τους καταναλωτές. Από το 2020, αυτή η άποψη έχει κερδίσει έδαφος σε 20 χώρες της ΕΕ και ήταν η πιο κοινή απάντηση σε Ελλάδα (76%), Κύπρο (75%), Βουλγαρία (62%), Ουγγαρία (61%), Τσεχία (58%), Λετονία (57%) και Πολωνία (52%). Όταν ρωτήθηκαν εάν η ΚΑΠ συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτούς τους δύο στόχους –σταθερή προσφορά τροφίμων και λογικές τιμές– το 79% και το 65% των Ευρωπαίων πιστεύουν αντίστοιχα.
Η παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας παραμένει η βασική αποστολή της ΚΑΠ σύμφωνα με έξι στους δέκα Ευρωπαίους. Αυτό παρέμεινε σταθερό για μια περίοδο αρκετών ετών.
Το Ευρωβαρόμετρο υπογραμμίζει την αντίληψη του κοινού ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον όλο και περισσότερο τη γεωργική δραστηριότητα. Πράγματι, το 92% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ολοένα και πιο έντονες πλημμύρες και οι ξηρασίες, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ. Ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (58%, +3 ποσοστιαίες μονάδες) λέει ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι η ΚΑΠ βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (65%), τα δύο τρίτα (67%) θεωρεί ότι οι αγρότες της ΕΕ θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλάζοντας τον τρόπο εργασίας τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι η γεωργία της ΕΕ είναι λιγότερο ανταγωνιστική παγκοσμίως. Έξι στους δέκα Ευρωπαίους (60%) δηλώνουν επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για γεωργικά προϊόντα που παράγονται με τρόπο που περιορίζει το αποτύπωμα άνθρακα. Πρόκειται για μείωση 6% από το 2020.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους (87%) αναφέρουν μια μικρή αλυσίδα εφοδιασμού ως σημαντικό παράγοντα στην απόφασή τους να αγοράσουν προϊόντα διατροφής. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους (70%) θεωρούν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της στη διασφάλιση ενός βιώσιμου τρόπου παραγωγής τροφίμων.
Όταν ρωτήθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα διατροφής, το 92% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι είναι πιο ακριβά από άλλα προϊόντα διατροφής. Λίγο περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η εύρεση βιολογικών προϊόντων στα τοπικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι δύσκολη. Η πλειοψηφία συμφωνεί με αυτή τη δήλωση σε 13 κράτη μέλη. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε εθνικό επίπεδο. Από το 2020, το ποσοστό των ερωτηθέντων που λένε ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι δύσκολο να βρεθούν στην περιοχή τους έχει μειωθεί σε 15 χώρες, πιο εντυπωσιακά στην Πορτογαλία (50%, -13), την Ελλάδα (40%, -12), την Αυστρία (39%) , -12) και Τσεχία (31%, -10). Ωστόσο, έχει αυξηθεί σε 10 χώρες, με πιο αξιοσημείωτη τη Μάλτα (63%) και την Κύπρο (65%), με τους ερωτηθέντες να αντιμετωπίζουν δυσκολότερα πρόσβαση σε βιολογικά προϊόντα από ό,τι το 2020. Παραμένει αμετάβλητο στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι στην ΕΕ, η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το μέλλον μας. Καθώς η ΚΑΠ γιορτάζει την 60ή επέτειό της, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (70%) και στα 27 κράτη μέλη λένε ότι έχουν ακούσει για την υποστήριξη που παρέχει η ΕΕ στους αγρότες μέσω αυτής της μακροχρόνιας πολιτικής. Η πλειοψηφία συμφωνεί ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στην ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στον γεωργικό τομέα και στην αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων. Οι ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι παίζει ρόλο στη μείωση των ανισοτήτων στην ανάπτυξη διαφορετικών περιοχών και εδαφών της ΕΕ. Συνολικά, το 76% δηλώνει ότι η ΚΑΠ ωφελεί όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο τους αγρότες.
Αυτά είναι μεταξύ των κύριων ευρημάτων του τρέχοντος Ευρωβαρόμετρου για τους Ευρωπαίους, τη Γεωργία και την ΚΑΠ, το 7ο από το 2007. Η έρευνα διεξήχθη στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου 2022, κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου της Ρωσίας. επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν επίσης το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, τις ετικέτες ποιότητας, τις ειδικές διατροφικές ανάγκες και το σχολικό πρόγραμμα της ΕΕ.