BACK TO
TOP
Διεθνή

Επεκτείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων έως το τέλος 2022 η Λευκορωσία, στις εξαιρέσεις τα ροδάκινα

Η Λευκορωσία παρέτεινε το εμπάργκο σε προϊόντα διατροφής από δυτικές χώρες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το ψήφισμα αρ. 412 του Συμβουλίου Υπουργών της Λευκορωσίας, της 27ης Ιουνίου 2022.

aleksantr-loukasenko

125
0

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι παράγραφοι 1 και 3-5 του κυβερνητικού ψηφίσματος αριθ. 700 «Σχετικά με την εφαρμογή ειδικών μέτρων κατά ορισμένων τύπων αγαθών» από τις 6 Δεκεμβρίου 2021 θα παραμείνουν σε ισχύ από τις 30 Ιουνίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπεριλαμβανομένης. Το έγγραφο ρυθμίζει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές σε έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται σε χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές διακρίσεων και εχθρικές ενέργειες κατά της Λευκορωσίας. Η απαγόρευση εισαγωγής ισχύει για μια σειρά προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία. Η απαγόρευση υποτίθεται ότι θα διαρκούσε έξι μήνες, αλλά το ψήφισμα αριθ. 412 παρατείνει αυτή την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. Στην απαγόρευση συμπεριλαμβάνονται φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η Ελλάδα στην Λευκορωσία. Η Λευκορωσία ήταν μια από τις λίγες αγορές εκτός ΕΕ που είχαν θετική απόδοση, με 5.782 τόνους εξαγωγής το 2020 και 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Από το αρχικό διάταγμα σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα  και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.). και με το νέο ψήφισμα , προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων μεταξύ άλλων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α. Παρά το γεγονός ότι οι όγκοι που εξάγονται στην Λευκορωσία δεν ήταν υψηλοί εντούτοις ήταν μια από τις λίγες χώρες εκτός ΕΕ με θετικό αποτέλεσμα.

Όπως σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης, «δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24/2/22 κ.α».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία