BACK TO
TOP
Διεθνή

Τέλος η «μπριζόλα» φυτικής προέλευσης στη Γαλλία, διαχωρίζονται οι εμπορικές ονομασίες στα vegan προϊόντα

Η Γαλλία θα απαγορεύσει από τον Οκτώβριο τη χρήση εμπορικών ονομασιών όπως «μπριζόλα» και «λουκάνικο» σε σύνθετες φυτικές πρωτεϊνούχες τροφές, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 30 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η καταναλωτική σύγχυση σχετικά με τις μοντέρνες εναλλακτικές λύσεις κρέατος.

ezgif-2-146ec8f48a

112
0

Με τη νέα νομοθεσία, η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς περιορισμούς στην ονοματοδοσία vegan υποκατάστατων κρέατος. Σημειώνεται πως το 2020, οι νομοθέτες της ΕΕ είχαν απορρίψει μία παρόμοια πρόταση από τη Γαλλία.

Η αγορά τροφίμων με κρέας φυτικής προέλευσης έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις από παγκόσμιους ομίλους αγροδιατροφής που ελπίζουν να αξιοποιήσουν την τάση προς την υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του λιγότερου κόκκινου κρέατος.

«Δεν θα είναι δυνατή η χρήση ειδικής ορολογίας σε κατηγορίες προιόντων που παραδοσιακά συνδέεονται με το κρέας και τα ψάρια. Από δω και στο εξής δεν θα επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται υποκατάστατα προϊόντα που δεν ανήκουν στον ζωικό κόσμο ως «προιόντα κρέατος» και τα οποία, στην ουσία, δεν είναι συγκρίσιμα», αναφέρεται στο επίσημο διάταγμα.

Ο κανονισμός ισχύει μόνο για προϊόντα που παράγονται στη Γαλλία και το μεγαλύτερο αγροτικό λόμπι της χώρας FNSEA υποστήριξε ότι η νομοθεσία δεν έφτασε στο ζουμί της υπόθεσης, καθώς αφήνει την πόρτα ανοιχτή στις εισαγωγές από άλλες χώρες.

Η γαλλική ένωση βιομηχανίας κρέατος Interbev χαιρέτισε την εφαρμογή του νόμου που αρχικά είχε εγκριθεί το 2020, αμέσως μετά το τέλος του πρώτου lockdown λόγω πανδημίας.

«Αυτή η διάταξη είναι ένα πρώτο βήμα που αφορά προς το παρόν μόνο την γαλλική επικράτεια, αν και στόχος είναι να επεκταθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Interbev.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία