BACK TO
TOP
Διεθνή

Επενδύει στις ουκρανικές υποδομές για την καλύτερη διακίνηση σιτηρών ο FAO

Mε στόχο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στον παγκόσμιο αγροτικό τομέα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ξεκίνησε ένα νέο έργο με προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει τους Ουκρανούς αγρότες να σώσουν την επερχόμενη σοδειά τον Ιούλιο-Αύγουστο, διασφαλίζοντας παράλληλα την εξαγωγή κρίσιμων γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές διεθνείς αγορές.

1655147322_1842902_1655147227_5153255grain

104
0

Χρηματοδοτούμενο από την Ιαπωνία και υλοποιούμενο από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση της ικανότητας αποθήκευσης σιτηρών και της λειτουργικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού από τη συγκομιδή έως την εξαγωγή, καθώς και τη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας των Ουκρανών αγροτών για τη συνέχιση των μελλοντικών παραγωγών.

«Οι αγρότες της Ουκρανίας τρέφουν τους εαυτούς τους, τις κοινότητές τους και εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η διασφάλιση ότι θα μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή, να αποθηκεύουν με ασφάλεια και να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφίμων, την προστασία των μέσων διαβίωσης, την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στην Ουκρανία και τη διασφάλιση ότι άλλες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές έχουν σταθερό και επαρκή εφοδιασμό σιτηρών με διαχειρίσιμο κόστος», δήλωσε ο Rein Paulsen, Διευθυντής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης του FAO.

Ενδιαφέρον στατιστικά

  • Το 2021, 36 από τις 55 χώρες που κινδυνεύουν σήμερα επισιτιστική κρίση εξαρτιόνταν από την Ουκρανία και τις ρωσικές εξαγωγές για περισσότερο από το 10% των συνολικών εισαγωγών σιταριού τους, ενώ ορισμένες έλαβαν σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών σιταριού τους από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  • Σύμφωνα με το Ουκρανικό Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, οι όγκοι εξαγωγών για σιτηρά είναι συνήθως 6 εκατομμύρια τόνοι το μήνα, ενώ το 2022, μόνο 322 000 τόνοι τον Μάρτιο, 970 000 τόνοι τον Απρίλιο, 1,2 εκατομμύρια τόνοι τον Μάιο και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι τον Ιούνιο έχουν εξαχθεί.
  • Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Ουκρανίας, από την 1η Ιανουαρίου 2022, η συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης στη χώρα ήταν 75 εκατομμύρια τόνοι. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο, μόνο 60,9 εκατομμύρια τόνοι χωρητικότητας αποθήκευσης είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή διαθέσιμοι.
  • Από τις 2 Ιουνίου, 14,2 εκατομμύρια εκτάρια έχουν φυτευτεί με ανοιξιάτικες καλλιέργειες – 19,4% λιγότερο από πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας
  • Περίπου το 25% των Ουκρανών καλλιεργητών δεν έχουν τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρειάζονται.
  • Οι παραγωγοί δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή καύσιμα για τη γεωργική παραγωγή και μεταφορά. Αυτή η έλλειψη καυσίμων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το επόμενο δίμηνο τη συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία