Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

«Κοντά σε συμφωνία» για απελευθέρωση ουκρανικών σιτηρών λέει ο Ερντογάν, επιβεβαιώνει ο Κουλέμπα

«Είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από μια συμφωνία, αλλά αυτά τα βήματα είναι τα πιο δύσκολα» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα σχετικά με τις διεργασίες για συμφωνία που αφορά την υπό όρους διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

draghi_erdogan

128
0

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και επικεντρώνονται στη συζήτηση των διαδρομών παράδοσης και των μηχανισμών ασφαλείας για τα φορτηγά πλοία. «Είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από μια συμφωνία, αλλά αυτά τα βήματα είναι τα πιο δύσκολα... Δεν θέλω να ενταχθώ στη χορωδία εκείνων που λένε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για την ασφάλεια της Οδησσού από ρωσική επίθεση, καθώς και για τις ξένες περιπολίες που θα φυλάνε μη στρατιωτικά φορτία.

«Χρειαζόμαστε σαφείς εγγυήσεις και αυτές επεξεργαζόμαστε», δήλωσε ο Κουλέμπα, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με την προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευτεί, καθώς ο αποκλεισμός των λιμανιών της προσφέρει έναν μοχλό πίεσης προς την Ουκρανία. «Δεν θέλουν να πάρουν αυτή την πίεση από την οικονομία μας, οπότε το αναβάλλουν», είπε.

Βλέπει συμφωνία εντός 10ημέρου ο Ερντογάν

Μία βδομάδα με δέκα μέρες μακριά από μία συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται η Ρωσία και η Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου μετά την υπογραφή της τουρκοϊταλικής συμφωνίας συνεργασίας στην Άγκυρα, με τον Μάριο Ντράγκι.

Εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με διαμεσολαβητή τον κ. Ερντογάν, θα επιτραπεί η διέλευση εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιταριού από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η ασφαλής διέλευση των εμπορικών πλοίων είναι πολύ σημαντική, διότι, ενώ η δική του χώρα δεν υποφέρει ακόμη από ελλείψεις σιτηρών, η Αφρική αντιμετωπίζει ήδη «τεράστιο πρόβλημα».

Με τη σειρά του ο Μάριο Ντράγκι  υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Τουρκίας στο σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, είχε περιγραφεί στη συνάντηση των G7 από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Ο ρόλος της Τουρκίας είναι να εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων και να διασφαλίζει ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν όπλα», εξήγησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία