
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ουγγαρία, μεγάλος παραγωγός καλαμποκιού στην ΕΕ, καλείται να διαχειριστεί πενταπλάσιες αιτήσεις αποζημίωσης για ζημιές λόγω ξηρασίας, ενώ στη λεκάνη της Μεσογείου, αποθαρρυντική είναι η εικόνα από τους ελαιώνες σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Προειδοποιήσεις για την ξηρασία έχουν εκδοθεί για μεγάλο μέρος της ηπείρου, φωτιές έχουν απομακρύνει τους κάτοικους από τα σπίτια τους, τα μεγάλα ποτάμια είναι αργόσυρτα και υπάρχει υπερβολική ζέστη-η οποία μπορεί να φτάσει σε πρωτόγνωρο επίπεδο τις επόμενες μέρες-θα επιβαρύνει την αγροτική παραγωγή και την ανθεκτικότητα της φύσης.
‘Βλέπουμε, πραγματικά, σε μεγάλο βαθμό άνευ προηγουμένου ξηρασία σε πολλά μέρη της Ευρώπης’’ δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Copernicus Climate Change Service.
Η ξηρασία έχει ήδη περιορίσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων, αυξάνοντας την πίεση της αγοράς από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλές αρχές της πόλης έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να μειώσουν την κατανάλωση του πόσιμου νερού.
Τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν. Ενώ υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν τα καιρικά μοτίβα και ένας υγρός Αύγουστος να φέρει ανακούφιση, η πιο ζεστή περίοδος του χρόνου μόλις ξεκίνησε και οι προβλέψεις είναι θλιβερές.
‘Για τμήματα της γεωργίας, τα πράγματα φαίνονται ήδη άσχημα. Τα δάση είναι αποδυναμωμένα. Πολλά θα πρέπει να συμβούν για να έχουμε έναν καλό χρόνο’’, δήλωσε ο Fred Hattermann, ένας υδρολόγος στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων στη Γερμανία.
Δυστυχώς, οι επόμενες ημέρες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης προβλέπουν σοβαρή ζέστη. Το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε τον πρώτο του «κόκκινο συναγερμό» για τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς προέβλεψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πρώτη φορά στην ιστορία.
Τέτοιες θερμοκρασίες θα στεγνώσουν περαιτέρω το επιφανειακό έδαφος που έχει ήδη απογυμνωθεί από μεγάλο μέρος του νερού του. Τα κύματα καύσωνα προκαλούν επίσης τα δέντρα και τους θάμνους να απορροφούν νερό από βαθύτερα υπόγεια καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν, εξαντλώντας τον υδροφόρο ορίζοντα στον οποίο βασίζονται οι αγρότες, η βιομηχανία, οι πόλεις και η φύση ως εφεδρικό κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.
Τα οικοσυστήματα μπορούν να καταρρεύσουν κάτω από την πίεση, προειδοποίησε ο Niko Wanders, επίκουρος καθηγητής υδρολογικών ακραίων καταστάσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
«Αυτές οι επιπτώσεις διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, χρειάζονται χρόνια για να ανακάμψουν», προειδοποίησε.
Στη λεκάνη του ποταμού Πάδου στη βόρεια Ιταλία, όπου βρίσκεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας και ένα από τα μπολ φαγητού της Ευρώπης, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου βροχή για περισσότερες από 200 ημέρες.
Ο μακρύτερος ποταμός της Ιταλίας έχει συρρικνωθεί, αφήνοντας μια ουλή άμμου στις πεδιάδες. Το Zibello, μια φορτηγίδα που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχει ξεπροβάλει από τα νερά. Η καταρρέουσα κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος του βορρά. Στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα, τα φράγματα παρήγαγαν το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήγαγαν τον προηγούμενο Ιούνιο.
Με τις παγκόσμιες ροές τροφίμων να έχουν ήδη συμπιεστεί, η ξηρασία έχει ξεσηκώσει τους αγρότες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η φετινή συνολική απόδοση των καλλιεργειών δημητριακών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού, του κριθαριού και του καλαμποκιού, θα είναι 2,5 τοις εκατό χαμηλότερη από πέρυσι λόγω του ξηρού καιρού.
Η πτώση της παραγωγής μπορεί οριακά να αυξήσει τον πόνο των αναπτυσσόμενων χωρών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μια κρίση οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να έχει πλεόνασμα περίπου 40 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών για εξαγωγή κατά την επόμενη περίοδο.
Αυτό είναι μικρή άνεση για τους αγρότες στις χειρότερα πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας δήλωσε την Τετάρτη ότι από τις αρχές του μήνα είχε λάβει 8.413 κοινοποιήσεις ζημιών ξηρασίας που κάλυπταν 322.000 εκτάρια το 2022, τρεις φορές την έκταση οποιουδήποτε προηγούμενου πρώτου εξαμήνου του έτους.
Στην Ιταλία, οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δύσκολες. «Εκτιμούμε τη μείωση της παραγωγής περίπου 30 τοις εκατό, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο, ειδικά για τα σιτηρά», δήλωσε η Αλεσάντρα Ντε Σάντις, η οποία είναι επικεφαλής του γραφείου στις Βρυξέλλες του λόμπι των Ιταλών αγροτών CIA.
«Αυτή είναι η στιγμή όπου τα φυτά χρειάζονται πραγματικά νερό για να αναπτυχθούν και αν δεν μπορούμε να δώσουμε νερό στα φυτά τη συγκεκριμένη στιγμή, αυτό σημαίνει ότι θα χάσουμε την παραγωγή», δήλωσε ο De Santis.