BACK TO
TOP
Διεθνή

Τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, μειωμένος 8,6% ο δείκτης FAO τον Ιούλιο

Ο σχετικός δείκτης αναφοράς για τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως παρουσίασε σημαντική πτώση τον Ιούλιο, με τις σχετικές τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων να καταγράφουν διψήφια ποσοστιαία πτώση (11,5% και 19,2% αντίστοιχα), σύμφωνα με τη μηναία ανασκόπηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

im-424432

99
0

Ο προσεκτικά διαμορφωμένος Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υπολογίστηκε κατά μέσο όρο στις 140,9 μονάδες τον Ιούλιο, μειωμένος κατά 8,6% από τον Ιούνιο, σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση από τότε που έφτασε στα υψηλά όλων των εποχών νωρίτερα τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, παραμένει 13,1% υψηλότερος από τον περσινό Ιούλιο.

«Η πτώση των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά από πολύ υψηλά επίπεδα της Άνοιξης είναι ευπρόσδεκτη, ειδικά όταν τη βλέπουμε από την άποψη της πρόσβασης στα τρόφιμα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών των λιπασμάτων που μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές προοπτικές παραγωγής και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών, τις ζοφερές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και τις συναλλαγματικές κινήσεις, που όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές πιέσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια»,  αναφέρει σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Maximo Torero.

Αναλυτικότερα:

  • Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 19,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, σημειώνοντας χαμηλό 10 μηνών. Οι διεθνείς τιμές για όλους τους τύπους ελαίων μειώθηκαν, με τις τιμές του φοινικέλαιου να μειώνονται κυρίως λόγω των προοπτικών άφθονων εξαγωγών από την Ινδονησία. Παράλληλα, αναμένεται καλή σοδεία κραμβέλαιου, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου μειώνονται λόγω της παρατεταμένης υποτονικής ζήτησης. Οι τιμές του ηλιελαίου μειώθηκαν επίσης αισθητά εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών παρά τη συνεχιζόμενη υλικοτεχνική αβεβαιότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου πίεσαν επίσης τις τιμές των φυτικών ελαίων προς τα κάτω.
  • Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 11,5% τον περασμένο μήνα, ενώ παρέμεινε 16,6% πάνω από την τιμή του Ιουλίου 2021. Οι τιμές όλων των δημητριακών που αντιπροσωπεύονται στον δείκτη μειώθηκαν, με πρώτο από όλα το σιτάρι, του οποίου οι παγκόσμιες τιμές μειώθηκαν έως και 14,5%, εν μέρει ως αντίδραση στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για απεμπλοκή των εξαγωγών από βασικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και εν μέρει στην εποχιακή διαθεσιμότητα από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο. Οι παγκόσμιες τιμές των χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 11,2 τοις εκατό τον Ιούλιο, με αυτές του αραβοσίτου κατά 10,7 τοις εκατό, εν μέρει επίσης λόγω της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας καθώς και των αυξημένων εποχιακών διαθεσιμοτήτων στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν επίσης για πρώτη φορά μέσα στο 2022.
  • Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO υποχώρησε κατά 3,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης λόγω προσδοκιών για περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και χαμηλότερων τιμών αιθανόλης με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του μήνα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Οι ενδείξεις για μεγαλύτερες εξαγωγές καθώς και οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία συνέβαλαν επίσης στη μείωση των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης, ενώ ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε ανησυχίες για τις αποδόσεις των ζαχαρότευτλων και απέτρεψε την απότομη πτώση των τιμών.
  • Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO μειώθηκε κατά 2,5% από τον Ιούνιο, εν μέσω ασθενούς εμπορικής δραστηριότητας, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο 25,4% πάνω από την τιμή του Ιουλίου 2021. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και του βουτύρου μειώθηκαν, ενώ αυτές του τυριού παρέμειναν σταθερές, ενισχυμένες από τη ζήτηση στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.
  • Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO υποχώρησε επίσης τον Ιούλιο οριακά κατά 0,5%, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης για εισαγωγές βοοειδών, προβάτων και χοίρων. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών, υποστηριζόμενες από τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών και τις περιορισμένες προμήθειες λόγω των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών στο βόρειο ημισφαίριο.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία