Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Πέφτει η στάθμη του Ρήνου λόγω ξηρασίας, εποχές 2003 φοβούνται στην Ολλανδία

Σήμα κινδύνου για την ποτάμια ναυσιπλοΐα εκπέμπουν οι γερμανικές αρχές, εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού στον Ρήνο.

62740057_303

97
0

Η ξηρασία έχει οδηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας της Γερμανίας, σε ιστορικό χαμηλό, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε ότι ο Ρήνος απειλείται με ολικό αφανισμό.

Ρέοντας από τις ελβετικές Άλπεις στη Βόρεια Θάλασσα μέσω των γερμανικών εδαφών, ο ποταμός είναι μια σημαντική διαδρομή για σιτηρά, χημικά και άνθρακα, και πλέον φορτηγίδες μπορούν να φορτώσουν μόνο το 30-40% της χωρητικότητάς τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να προσαράξουν.

Σε ορισμένα σημεία ο Ρήνος είναι τόσο ρηχός που σκάφη βρίσκονται ελλιμενισμένα πολύ κάτω από τις αποβάθρες όπου περπατούν οι άνθρωποι.

Μιλώντας στο Reuters ο καπετάνιος της φορτηγίδας «Servia» Peter Claereboets τόνισε πως «για εμάς η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τα ρηχά σημεία χωρίς να αγγίξουμε, χωρίς να καταστρέψουμε το πλοίο».

«Λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών, η διαδρομή στενεύει και στην πραγματικότητα αρχίζουμε να ταξιδεύουμε σαν τρένα, σε πομπή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα σκάφη με μεγαλύτερο βύθισμα σταμάτησαν τελείως να πλέουν, ενώ άλλα που δεν πρόλαβαν να βγουν στα βαθιά βρέθηκαν να στέκονται στην αποστραγγισμένη άμμο.

Εκτός από τη Γερμανία, σε συναγερμό έχει τεθεί η Ιταλία και η Γαλλία λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων.

Εποχές 2003 φοβούνται στην Ολλανδία με σπασμένα φράγματα

Ήταν περίπου δύο η ώρα τη νύχτα. Μια κατοικημένη περιοχή στο χωριό Βίλνις, κοντά στην Ουτρέχτη πλημμύρισε. Περίπου 1500 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν επειδή τα σπίτια τους πλημμύρισαν. Ένα παλιό ανάχωμα, μήκους περίπου 60 μέτρων υποχώρησε. Και όλα αυτά εν μέσω καλοκαιριού, στις 26 Αυγούστου 2003, όχι σε κάποια χειμωνιάτικη καταιγίδα. Ήταν και τότε βέβαια ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι. Και γρήγορα έγινε σαφές στους κατασκευαστές ότι το ανάχωμα είχε πραγματικά στεγνώσει εντελώς, είχε χάσει τη σφιχτή του μάζα και δεν ήταν πλέον εφικτό να αντέξει την πίεση από το νερό του ποταμού. Πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα αναχώματος στην Ολλανδία έχουν κατασκευαστεί από τύρφη, η οποία σε γενικές γραμμές συμπεριφέρεται όπως ένα… σφουγγάρι: Εάν στεγνώσει εντελώς, γίνεται ελαφριά και πορώδης.

Το φετινό, καυτό καλοκαίρι δεν έχει σημειωθεί ακόμη κάποιο ανάλογο περιστατικό στα ολλανδικά αναχώματα. Παρόλα αυτά οι ολλανδικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ξηρασία στη χώρα. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αυξημένους ελέγχους. «Η ξηρασία προκαλεί ρωγμές και αυτές ενδεχομένως να απειλούν την σταθερότητα αναχωμάτων και φραγμάτων», τονίζει ο Άργιαν Γκούσεν, από την επιτροπή διαχείρισης υδάτων της επαρχίας Ζέλαντ, στη νότια Ολλανδία. Τα φράγματα και αναχώματα που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα δεν είναι κατασκευασμένα από τύρφη, αλλά από χώμα και πηλό και κατά συνέπεια δεν είναι τόσο εύθραυστα, όσο τα άλλα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία