Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Aργόσυρτα οι εξαγωγές σίτου από Ρωσία, πιθανό νέο ράλι τιμών βλέπει η Rabobank

Ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού, η Ρωσία, δυσκολεύεται να αποφέρει τη συγκομιδή ρεκόρ της.

russia_wheat

280
0

Οι αναλυτές αύξησαν προοδευτικά τις εκτιμήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς οι αποδόσεις ενισχύθηκαν από τον καλό καιρό, με την καλλιέργεια να αναμένεται να σημειώσει υψηλό όλων των εποχών. Αυτό θα τροφοδοτήσει μια παρόμοια αύξηση στις αποστολές, οι οποίες κορυφώνονται εποχιακά αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά οι πωλήσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ πίσω από τον κανόνα.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπολογίζονται σε 5,8 εκατομμύρια τόνους, με ρυθμό «οδυνηρά αργό» και 28% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία SovEcon. Η Ρωσική Ένωση Σιτηρών ανέφερε επίσης ότι οι πωλήσεις υστερούν την προηγούμενη σεζόν, όταν η χώρα καρπώθηκε πολύ μικρότερη σοδειά, ανέφερε το Interfax. Ο αριθμός των εξαγωγικών προορισμών και των εμπόρων που στέλνουν σιτάρι έχει μειωθεί στο μισό, ανέφερε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει προκαλέσει κυρώσεις στο εμπόριο τροφίμων και γεωργίας. Ωστόσο, έχει ωθήσει υλικοτεχνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, με ορισμένες τράπεζες και ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν να αποφύγουν την περιοχή.

Οι πωλήσεις σιταριού στην Ουκρανία εκτελούνται επίσης μόνο στο ένα τρίτο του κανονικού, αν και ένας διάδρομος εξαγωγής σιτηρών που άνοιξε πρόσφατα μέσω της Μαύρης Θάλασσας μπορεί τελικά να επιταχύνει τον ρυθμό των αποστολών. Οι δύο χώρες κυριαρχούν ιστορικά στο παγκόσμιο εμπόριο σιταριού αυτή την εποχή και περισσότεροι εισαγωγείς στρέφονται σε εναλλακτικές προελεύσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος για τους εισαγωγείς. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο εξαφάνισαν ένα ράλι που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στη βάση της οποίας η Ρωσία θα εξάγει μια σοδειά ρεκόρ. Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν εάν αυτό δεν υλοποιηθεί, ανέφεραν αναλυτές της Rabobank την Τρίτη σε έκθεσή τους.

 

Πηγή: bloomberg

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία