BACK TO
TOP
Διεθνή

Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας σαλάτας στην ΕΕ εξαιτίας του ενεργειακού κόστους

Ο Εμανουέλ Λεφέμπρ είναι ένας αγρότης που παράγει κάθε χρόνο χιλιάδες τόνους αντίδια στο αγρόκτημά του στη βόρεια Γαλλία, αλλά φέτος πιθανόν να σταματήσει την καλλιέργειά τους εξαιτίας του υπερβολικού ενεργειακού κόστους που απαιτείται για την κατάψυξη των βολβών μετά την συγκομιδή.

62_-Planting-Cabbage-Brassica-oleracea-var_-capitata-Cabbage-crop-In-Florida

172
0

Κατά μήκος της βόρειας και δυτικής Ευρώπης οι καλλιεργητές λαχανικών σκέφτονται να παγώσουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, απειλώντας έτσι περαιτέρω τις προμήθειες τροφίμων.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές που καλλιεργούνται στη διάρκεια του χειμώνα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια– όπως ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια–και σε εκείνες που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση–όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια.

Τα αντίδια ειδικά απαιτούν για να αναπτυχθούν πολλή ενέργεια. Μετά την συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και στη συνέχεια επαναφυτεύονται σε κοντέινερς με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να επιτραπεί η παραγωγή τους καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Αναρωτιόμαστε στ΄αλήθεια αν θα μαζέψουμε ό,τι φυτρώσει στα χωράφια αυτό τον χειμώνα», δήλωσε ο Λεφέμπρ στο Reuters.

Οι ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο πλήγμα στην παραγωγή και η άνοδος των τιμών σημαίνουν ότι τα σούπερ μάρκετ πιθανόν να στραφούν σε προμήθειες από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Όπως λένε, το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο έξοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών θερμοκηπίων. Την ίδια ώρα, δύο γάλλοι αγρότες, κατά την ανανέωση των συμβολαίων τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023, λένε ότι τους ζητήθηκαν ποσά δέκα φορές και πλέον υψηλότερα σε σχέση με το 2021.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνω τα σχέδιά μου για την σεζόν, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω», λέει ο Μπενζαμέν Σιμονό-Ντε Βος, ο οποίος καλλιεργεί αγγούρια, ντομάτες και φράουλες νοτίως του Παρισιού.

«Αν παραμείνει έτσι η κατάσταση, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και άλλο χρόνο. Δεν είναι βιώσιμο», προσθέτει.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία