BACK TO
TOP
Διεθνή

Στα «δίκτυα» της παράνομης αλιείας τα κράτη-μέλη αναφέρει έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για βιώσιμη διαχείριση της αλιευτικής δραστηριότητας. Μέτρα για τον έλεγχό της έχουν ληφθεί τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο, εντούτοις, λόγω της ανομοιογένειας των ελέγχων και των κυρώσεων σε επίπεδο κρατών μελών, ο βαθμός αποτελεσματικότητας των μέτρων αυτών δεν είναι ο επιθυμητός.

boat_eu

89
0

Αυτό είναι το συμπέρασμα ειδικής έκθεσης που δημοσίευσε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το οποίο συνιστά στην Επιτροπή να παρακολουθεί τις προσπάθειες των κρατών μελών για την ενίσχυση των συστημάτων ελέγχου τους, που αποσκοπούν στην αποτροπή της εισαγωγής προϊόντων παράνομης αλιείας, και να διασφαλίζει ότι εφαρμόζουν αποτρεπτικές κυρώσεις εντός και εκτός των υδάτων της ΕΕ.

Στον τομέα της αλιείας, η ΕΕ είναι σημαντικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από την άποψη του μεγέθους του αλιευτικού στόλου της (που αριθμεί περίπου 79 000 σκάφη) όσο και ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αλιευτικών προϊόντων στον κόσμο (34 % του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου). Σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, η ΕΕ είχε δεσμευθεί για τον τερματισμό της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης αλιείας έως το 2020, στόχος που δεν επιτεύχθηκε. Ωστόσο, η διασφάλιση της νομιμότητας ενός προϊόντος δεν αποτελεί από μόνη της και εγγύηση για τη βιώσιμη προέλευσή του.

«Η ΕΕ εφαρμόζει συστήματα ελέγχου, προκειμένου να μην είναι τόσο εύκολο να φθάνουν στην αγορά προϊόντα που αλιεύθηκαν παράνομα», δήλωσε η Eva Lindström, Μέλος του ΕΕΣ και αρμόδια για τον έλεγχο. «Παρόλα αυτά, όμως, τέτοια προϊόντα συνεχίζουν να καταλήγουν στα πιάτα των πολιτών της, εν μέρει λόγω της ανομοιογένειας των ελέγχων και των κυρώσεων σε επίπεδο κρατών μελών».

 

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την παράνομη αλιεία διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία