BACK TO
TOP
Διεθνή

Εμπλουτίζεται ο Codex Alimentarius, ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερη παραγωγή τροφίμων

Μέσα στον Δεκέμβριο θα εξεταστούν και τελικά θα εγκριθούν από την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου του FAO οι πρόσφατα διατυπωμένες Στρατηγικές Προτεραιότητες για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

D9vpn9dXYAIUVvn

144
0

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του FAO, QU Dongyu, το νέο έγγραφο θα ενθαρρύνει μια πιο συνεπή ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων στην ανάπτυξη βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς συστημάτων γεωργοδιατροφής, επισιτιστικής ασφάλειας και πολιτικών για τη διατροφή και την ανάπτυξη της γεωργίας.

Η επιστήμη και τα δεδομένα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο έργο του οργάνου καθορισμού προτύπων Codex Alimentarius, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής QU Dongyu του Οργανισμού στο πλαίσιο της 45η ετήσιας συνόδου της Επιτροπής.

Μεταξύ των προτύπων που θα εγκριθούν από την Επιτροπή σε αυτή τη σύνοδο είναι ένα πρωτοποριακό σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τα έτοιμα προς χρήση θεραπευτικά τρόφιμα (RUTF) που χρησιμοποιούνται για παιδιά με σοβαρό οξύ υποσιτισμό, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερη παραγωγή τα τρόφιμα, συμβάλλοντας στη κάλυψη του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Άλλα μέτρα που πρέπει να εγκριθούν περιλαμβάνουν Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση βιολογικών τροφιμογενών εστιών, πρότυπα για φρέσκους χουρμάδες και κρεμμύδια και ασκαλώνια και έναν κώδικα πρακτικής για την πρόληψη και τη μείωση της μόλυνσης με κάδμιο στους κόκκους κακάο. Το CAC45 θα επιδιώξει επίσης να επιλύσει το ζήτημα των μέγιστων υπολειμμάτων όρια για τη ζιλπατερόλη, ένα κτηνιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της απόδοσης ανάπτυξης στα βοοειδή.

Η συγκέντρωση είναι η πρώτη αυτοπροσώπως συνάντηση της Επιτροπής, που διοργανώθηκε από τον FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εδώ και τρία χρόνια, με πολλούς αντιπροσώπους να συμμετέχουν επίσης εικονικά. Ο Κου σημείωσε ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει γρήγορα καθιστώντας τέτοιες συναντήσεις δυνατές με πλήρη διαφάνεια και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

«Το πρόσφατο Παγκόσμιο Φόρουμ Τροφίμων τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τον μετασχηματισμό των συστημάτων αγροδιατροφής παγκοσμίως. Η συστηματική χρήση της επιστήμης και των δεδομένων στον Codex είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Τα πρότυπα του Codex που βασίζονται στην επιστήμη που παρέχονται από τους ειδικούς φορείς του FAO και του ΠΟΥ και οι επαγγελματικές διαβουλεύσεις ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων», είπε ο Qu.

Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι ένα βασικό σημείο της συμβολής του FAO στο έργο του Codex είναι οι πρόσφατα διατυπωμένες Στρατηγικές Προτεραιότητες για την Ασφάλεια των Τροφίμων, οι οποίες θα εξεταστούν και τελικά θα εγκριθούν από την προσεχή σύνοδο του Συμβουλίου του FAO τον Δεκέμβριο. Αυτό το βασικό έγγραφο ενθαρρύνει μια πιο συνεπή ενσωμάτωση της ασφάλειας των τροφίμων στην ανάπτυξη βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς συστημάτων γεωργοδιατροφής, επισιτιστικής ασφάλειας και πολιτικών για τη διατροφή και την ανάπτυξη της γεωργίας.

Ο Qu περιέγραψε τα πρότυπα του Codex ως απαραίτητα για την επίτευξη του μετασχηματισμού σε πιο αποτελεσματικά, πιο περιεκτικά, πιο ανθεκτικά και πιο βιώσιμα συστήματα αγροδιατροφής.

Ο Codex θέτει πρότυπα για σχεδόν 200 προϊόντα διατροφής και έχει πάνω από 120 κατευθυντήριες γραμμές και κώδικες πρακτικής για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, την ποιότητα και το εμπόριο, μαζί με χιλιάδες αριθμητικά πρότυπα για ρύπους, υπολείμματα φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών φαρμάκων και πρόσθετων τροφίμων .

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία