Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Η ΕΕ αυξάνει από το νέο έτος τους ελέγχους στα εισαγόμενα τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση στο 30% των ελέγχων φυτοφαρμάκων στα τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

12a8001304586174-15911360

121
0

Σύμφωνα με απόφαση το ποσοστό ελέγχου αυξάνεται από 10% σε 30% για το γκρέιπφρουτ και από 20% σε 30% για τα λεμόνια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου για έξι μήνες, και σημαίνει ότι 3 στα 10 φορτηγά τουρκικών λεμονιών και γκρέιπφρουτ που εισέρχονται στην ΕΕ πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης φυτοφαρμάκων.

 Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών στις 30 Νοεμβρίου, μετά την επιβεβαίωση ότι «σε σχέση με αποστολές λεμονιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία, έχει εντοπιστεί υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης όσον αφορά τη μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793.

«Σε σχέση με αποστολές λεμονιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία, υπάρχει υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις που ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωσης σχετικά με στη μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων κατά τους επίσημους ελέγχους που διενεργούνται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τονίζεται ότι «Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αυξηθεί στο 30 % η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται σε αυτές τις αποστολές που εισέρχονται στην Ένωση».

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τους ευρωπαίους καταναλωτές και αγρότες και την ενίσχυση της θέσης των ενωσιακών προϊόντων που συμμορφώνεται με όλα τα εμπορικά πρότυπα ποιότητος, υγιεινής και ασφάλειας που καθορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», αναφέρει σχετικά ο Γιώργος Πολυχρονάκη, ειδικός Σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία