BACK TO
TOP
Διεθνή

Μείωση εισοδηματικoύ χάσματος αγροτών προβλέπουν τα Στρατηγικά Σχέδια Βουλγαρίας-Ρουμανίας

Το «πράσινο φως» στα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, προϋπολογισμού 20,5 δισ. ευρώ άναψε η Κομισιόν την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου.

001_273_IMG_17AAF007_2Romanania_Image1-1web

200
0

Από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ αυτών των δύο χωρών, περισσότερα 5,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά συστήματα και 436 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες.

Η στήριξη του εισοδήματος είναι εξέχουσα θέση στο βουλγαρικό σχέδιο για τη μείωση του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ αγροτών και εργαζομένων σε άλλους τομείς, ενώ το σχέδιο της Ρουμανίας θέλει να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και την ανταγωνιστικότητά τους προσβλέποντας σε επενδύσεις στα αγροκτήματα και τις μεταποιητικές μονάδες.

Η ανακοίνωση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου τα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώσει τη μετάβαση σε έναν βιώσιμο, ανθεκτικό και σύγχρονο ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα. Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης πολιτικής, η χρηματοδότηση θα κατανεμηθεί πιο δίκαια μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, καθώς και στους νέους αγρότες. Επιπλέον, οι αγρότες θα υποστηριχθούν για να υιοθετήσουν την καινοτομία, από τη γεωργία ακριβείας έως τις αγροοικολογικές μεθόδους παραγωγής. Υποστηρίζοντας συγκεκριμένες δράσεις σε αυτούς και σε άλλους τομείς, η νέα ΚΓΠ μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επισιτιστική ασφάλεια και τις αγροτικές κοινότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα ΚΑΠ ενσωματώνει έναν πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο εργασίας. Οι χώρες της ΕΕ θα εφαρμόσουν εθνικά στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, συνδυάζοντας χρηματοδότηση για στήριξη του εισοδήματος, αγροτική ανάπτυξη και τομεακά προγράμματα. Κατά τον σχεδιασμό του στρατηγικού του σχεδίου ΚΑΠ, κάθε κράτος μέλος επέλεξε από ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, προσαρμόζοντάς τες και στοχεύοντάς τες για να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις τοπικές συνθήκες. Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει εάν κάθε σχέδιο στοχεύει στους δέκα βασικούς στόχους της ΚΓΠ, οι οποίοι αφορούν κοινές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Τα σχέδια πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τη νομοθεσία της ΕΕ και θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ, όπως ορίζονται στις στρατηγικές Farm to Fork και Βιοποικιλότητα της Επιτροπής.

Η ΚΑΠ θα επωφεληθεί από 270 δισ. ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ για την περίοδο 2023-2027. Τα δύο Σχέδια που εγκρίθηκαν αντιπροσωπεύουν συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ 20,5 δισ. ευρώ, με 5,6 δισ. ευρώ για τη Βουλγαρία και 14,9 δισ. ευρώ για τη Ρουμανία. Από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ αυτών των δύο χωρών, περισσότερα 5,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους και οικολογικά συστήματα και 436 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες.

Η στήριξη του εισοδήματος είναι εξέχουσα θέση στο βουλγαρικό σχέδιο για τη μείωση του εισοδηματικού χάσματος μεταξύ αγροτών και εργαζομένων σε άλλους τομείς. Για να επιτευχθεί δικαιότερη κατανομή της στήριξης, οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις θα λάβουν αναδιανεμητική πληρωμή και ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ θα εφαρμοστεί σε μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις. Πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη των τομέων κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και οπωροκηπευτικών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές δράσεις, το Σχέδιο θα εξασφαλίσει ότι πάνω από το 80% της καλλιεργήσιμης γης θα έχει ελάχιστη εδαφική κάλυψη σε ευαίσθητες περιόδους για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Το σχέδιο της Βουλγαρίας προβλέπει επίσης συγκεκριμένες επενδύσεις για την αύξηση της έκτασης βιολογικής γεωργίας. Η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ερήμωσης, της φτώχειας και της γήρανσης του πληθυσμού. Το σχέδιο θα στηρίξει τη δημιουργία 9 413 θέσεων εργασίας και 650 επενδύσεων υποδομής σε αγροτικές περιοχές. Αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή ή ανακατασκευή συστημάτων ύδρευσης ή την ανακατασκευή τοπικών δρόμων, σχολείων και παιδικών σταθμών. Περισσότεροι από 5.200 νέοι αγρότες θα λάβουν επίσης ειδική υποστήριξη για την εγκατάσταση.

Το σχέδιο της Ρουμανίας θέλει να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και την ανταγωνιστικότητά τους. Πέραν της εισοδηματικής στήριξης, περίπου 1,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις σε αγροκτήματα και μεταποιητικές μονάδες. Μεταξύ άλλων, αυτό θα υποστηρίξει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων. Τα αγροκτήματα μικρότερης των 50 εκταρίων θα λάβουν επίσης πρόσθετη αναδιανεμητική πληρωμή. Η Ρουμανία χρησιμοποιεί το 41% του προϋπολογισμού της για την αγροτική ανάπτυξη για να ενθαρρύνει φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σε περιοχές με υψηλή φυσική αξία για την προστασία της βιοποικιλότητας. Αναμένεται ότι 611 000 εκτάρια γης θα καλυφθούν από τέτοιες πρακτικές. Για να διατηρηθεί η ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών στη Ρουμανία, το σχέδιο θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 12 000 θέσεων εργασίας σε αυτές τις περιοχές με χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και υποδομές. Για παράδειγμα, περίπου 170 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό των κοινοτικών δρόμων σε αγροτικές περιοχές. Θα παρασχεθεί ειδική βοήθεια σε νέους αγρότες, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία