BACK TO
TOP
Διεθνή

Διαθέσιμο το Παρατηρητήριο Κομισιόν για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη

Σε λειτουργία τεθηκε στις 8 Δεκεμβρίου το παρατηρητήριο της Κομισιόν που θα αποτυπώνει ένα ευρύ φάσμα δεικτών που επηρεάζουν άμεσα τον εφοδιασμό τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια στην ΕΕ.

view-make-food-systems-more-inclusive-to-change-the-state-of-food-insecurity-

112
0

Μερικοί από τους πιο αναγνωρίσιμους δείκτες θα μετρούν τις επιπτώσεις διαφόρων καιρικών φαινομένων και ξηρασίας, το κόστος μεταφοράς και ενέργειας, την ανάπτυξη ασθενειών των ζώων και του πιθανούς εμπορικούς περιορισμούς. Μια ειδική ενότητα παρακολούθησης θα εμφανίζει δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά αυτάρκειας των πιο σημαντικών γεωργικών προϊόντων, καθώς και τα μερίδια των εισαγωγών της ΕΕ και των χωρών της ΕΕ για αυτά τα εμπορεύματα και τα λιπάσματα. Θα εμφανίζονται επίσης τα μηνιαία ποσοστά πληθωρισμού τροφίμων στην ΕΕ.

Το παρατηρητήριο τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Διάσκεψης Γεωργικών Προοπτικών της ΕΕ για το 2022.

Η έναρξη αυτού του ταμπλό ήταν μία από τις ενέργειες που προέβλεπε η Επιτροπή στο έγγραφο της για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που αφορά τη διασφάλιση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους κρίσης. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο επακόλουθος αντίκτυπός της στις γεωργικές αγορές λόγω υψηλότερων, το κόστος των εισροών και της ενέργειας και οι διαταραχές του εμπορίου κατέστησαν αυτήν την αυξημένη παρακολούθηση ακόμη πιο σημαντική.

Χάρη στη συμβολή της ΚΑΠ, η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης για πολλά γεωργικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, η διαθεσιμότητα τροφίμων δεν κινδυνεύει στην ΕΕ. Η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων είναι σήμερα η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι δημόσιες αρχές στην ΕΕ σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πίνακας ελέγχου θα περιλαμβάνει επίσης τα ποσοστά πληθωρισμού των τροφίμων ανά είδος τροφίμου και ανά χώρα της ΕΕ, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τις δαπάνες τροφίμων των νοικοκυριών της ΕΕ ανά χώρα και το επίπεδο εισοδήματος.

Η έγκαιρη και διαφανής παρακολούθηση των αγορών και των εξελίξεων που τις επηρεάζουν είναι ουσιαστικής σημασίας για τη λήψη σχετικών μέτρων για την πρόληψη και τον μετριασμό τυχόν επιπτώσεων στον εφοδιασμό τροφίμων και στην επισιτιστική ασφάλεια. Εκτός από την στενή παρακολούθηση της κατάστασης της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την αποφυγή περιορισμών στις εξαγωγές και απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων. Ο παρών πίνακας εργαλείων αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης που εφαρμόζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσης Τροφίμων (EFSCM), για την ενίσχυση της ετοιμότητας και τη βοήθεια των απαντήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.

Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες θα ενημερώνονται σε τακτική βάση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην πηγή. Αυτή είναι η πρώτη έκδοση του πίνακα ελέγχου και κατά τη διάρκεια του 2023, ο πίνακας εργαλείων θα βελτιωθεί περαιτέρω με αυτοματοποιημένα γραφικά και θα περιλαμβάνει επίσης μια ποιοτική αξιολόγηση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ, με βάση τα στοιχεία που θα παρέχουν τα μέλη του EFSCM 3 φορές το χρόνο.

Το παρατηρητήριο της Κομισιόν είναι ελεύθερα προσβάσιμο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία