BACK TO
TOP
Διεθνή

Πληρώστε στο ράφι τις πράσινες αγωνίες τονίζει ο υπουργός Γεωργίας Οζντεμίρ

Περισσότερο «πολιτική» από ποτέ άλλοτε επέστρεψε η «Πράσινη Εβδοµάδα» του Βερολίνου, σχολιάζουν τα γερµανικά µέσα ενηµέρωσης για την ιστορική αγροτική έκθεση που σήκωσε αυλαία την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου έπειτα από µια απουσία δύο ετών ένεκα της πανδηµίας.

47_38

Πέτρος Γκόγκος

90
0

Η έκθεση, η οποία πήρε το όνοµά της από την παραδοσιακή πράσινη ενδυµασία που φορούσαν οι Γερµανοί αγρότες τον προηγούµενο αιώνα όταν κατέφθαναν στο Βερολίνο για το ετήσιο συνέδριο τους, ανέκαθεν γινόταν αφορµή για διαδηλώσεις στη γερµανική πρωτεύουσα, ωστόσο φέτος είναι και το πρόγραµµα των συζητήσεων πολιτικά χρωµατισµένο.

Όπως προκύπτει από τους τίτλους των ηµερίδων που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα, λίγο έως πολύ, η προβληµατική που αναπτύσσεται έρχεται να επικυρώσει το περιβαλλοντικό πρόσταγµα των Βρυξελλών. Βιώσιµη γεωργία, µετάβαση σε βιολογικά µοντέλα παραγωγής, δίκαιες τιµές και εµπόριο αγροτικών εµπορευµάτων, εναλλακτικές καλλιέργειες, βιολογικό βαµβάκι και βιώσιµη αλυσίδα αξίας στη µόδα, είναι µερικές από τις λέξεις κλειδιά που επαναλαµβάνονται στην ατζέντα εκδηλώσεων η οποία απλώνεται σε βάθος εβδοµάδας.

Την ίδια στιγµή, µεγάλη αναµένεται η κινητικότητα στους δρόµους του Βερολίνου από διαδηλωτές, τόσο αγρότες όσο και οµάδες ακτιβιστών. Μαζί µε την έκθεση άλλωστε, επανέρχεται και το κίνηµα «χορτάσαµε!» (wir habe es satt!), το οποίο από το 2011 διαδηλώνει κατά της βιοµηχανικού τύπου γεωργίας και ιδίως κτηνοτροφίας, προβάλλοντας εναλλακτικές που απαντούν στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες ανθρώπων των πόλεων. ∆υναµική είναι συνήθως και η παρουσία αγροτών διαδηλωτών, οι οποίοι µέχρι το 2019 τουλάχιστον διεκδικούσαν να παγώσουν οι πράσινες µεταρρυθµίσεις τις οποίες συζητούσαν τότε στις Βρυξέλλες. Σε βάθος τριετίας ωστόσο, η πράσινη µεταρρυθµιστική ατζέντα ωρίµασε, οι αντιδράσεις των αγροτών έκαναν τον κύκλο τους το περασµένο καλοκαίρι µε µεγάλες κινητοποιήσεις σε Ολλανδία, Γερµανία, Γαλλία και στη συνέχεια η πρώτη «πράσινη τουφεκιά» έπεσε το φθινόπωρο όταν η Χάγη νοµοθέτησε αποζηµιώσεις έναντι λουκέτων σε µεγάλες αγελαδοτροφικές µονάδες των Κάτω Χωρών.

Το µότο µε το οποίο διαδηλώνει αυτό το Σάββατο η Οµοσπονδία Γερµανών Αγροτών είναι το εξής: «Προστατεύστε το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την διατροφική επάρκεια».

Φαντάζει παράδοξο, αφού λίγο έως πολύ και τα δυο µπλοκ διαδηλωτών, αν και συνήθως κατέφθαναν µε αντίθετα µεταξύ τους αιτήµατα και προτεραιότητες, φέτος, τουλάχιστον στις διατυπώσεις τους, συµπίπτουν.

Ενδιαφέρον όµως έχει η απεύθυνση της Οµοσπονδίας Γερµανών Αγροτών, προς τους θιασώτες της γεωργίας ήπιων παρεµβάσεων: «Εµείς είµαστε έτοιµοι να µετατρέψουµε τις εκµεταλλεύσεις µας σε πρότυπα πράσινης οικονοµίας. Όµως θα χρειαστεί και εσείς να απλώσετε το χέρι σας στο ράφι προς τα προϊόντα που προκύπτουν από τις πρακτικές αυτές. Θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα, διαφορετικά το µοντέλο αυτό δεν θα δουλέψει». Σηµείο τριβής της γερµανικής κυβέρνησης, του πράσινου υπουργού Τζεµ Εζντεµίρ µε την Οµοσπονδία Αγροτών, είναι το σχέδιο νόµου για την ευζωία των ζώων που προωθείται αυτήν την περίοδο. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γιόακιµ Ρουκβιντ, πρόκειται επί της ουσίας για ένα πλαίσιο που «προστατεύει τα ζώα, οδηγώντας τα στο σφαγείο και κλείνοντας εκµεταλλεύσεις». Επί του θέµατος, οι Γερµανοί αγρότες, αναµένεται ότι θα διαδηλώσουν έξω από στο υπουργείο γεωργίας στο Βερολίνο.

Η αγωνία των εµπορικών εταίρων και ο ρόλος των πολυεθνικών

Οι ισορροπίες που αναδεικνύονται πάντως µε αφορµή την έκθεση, αποκτούν µεγαλύτερη βαρύτητα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται τα «πυρά» εµπορικών της εταίρων, οι οποίοι σύντοµα θα βρεθούν αντιµέτωποι µε περιβαλλοντικούς δασµούς που αφενός στοχεύουν στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων εντός του µπλοκ, αφετέρου στην αποφυγή «εξαγωγής ρυπογόνων δραστηριοτήτων» που στην πράξη θα ακύρωναν τον όποιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον πετύχαιναν οι πράσινες πρακτικές στην ΕΕ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία