BACK TO
TOP
Διεθνή

Με αυξητικές τάσεις το εμπόριο αγροδιατροφής ΕΕ, θετικό στα 5 δις το ισοζύγιο

Οι μηνιαίες εμπορικές ροές της ΕΕ για γεωργικά και τρόφιμα έφθασαν σε αξία ρεκόρ 36,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παραμένει θετικό στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

201805230516041966_2

192
0

Το μερίδιο των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκε, φθάνοντας τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ εκείνο τον μήνα, με την αύξηση αυτή να αντιπροσωπεύει μια διαφορά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι υψηλότερες τιμές για τη σόγια, την ελαιοκράμβη, το σιτάρι και το ηλιέλαιο είχαν ως αποτέλεσμα αυτή την ανάπτυξη.

Ενώ σημειώνεται ελαφρά μηνιαία μείωση, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ παραμένουν ισχυρές με αξία 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, και παρά τις αυξημένες εισαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παραμένει θετικό στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης για το εμπόριο αγροδιατροφής που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων εστιάζεται επίσης στην εξέλιξη της παραγωγής και της κατανάλωσης σιταριού και καλαμποκιού σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Εξαγωγές

Σε όρους αξίας, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,2% από μήνα σε μήνα. Η μείωση των εξαγωγών της ΕΕ οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών οινοπνευματωδών ποτών και λικέρ καθώς και τυριών και τυροπήγματος. Η αύξηση κατά 3% των εξαγωγών προς την Κίνα αντιστάθμισε εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (-5%) και προς το Ηνωμένο Βασίλειο (-2%). Παρά αυτή τη μηνιαία μείωση, οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ποτέ υψηλότερες. Το πρώτο δεκάμηνο του 2022, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι 29% υψηλότερο από τον μέσο όρο τριών ετών για την ίδια περίοδο. Ομοίως, οι εξαγωγές της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022 για αξία 39,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι 15% υψηλότερες από ό,τι το 2021.

Εισαγωγές

Η Βραζιλία και η Ουκρανία είναι οι δύο πρώτες χώρες για εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Οι εισαγωγές από τη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 17% τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Ουκρανία αυξήθηκαν κατά 25% αυτόν τον μήνα με τον αραβόσιτο, το ηλιέλαιο, τους ηλιόσπορους και την ελαιοκράμβη να αντιπροσωπεύουν το 70% των εισαγωγών της ΕΕ. Η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Βραζιλία είναι 20% υψηλότερη από αυτή του τρίτου σημαντικότερου προμηθευτή αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, δηλαδή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι όγκοι του εισαγόμενου φοινικέλαιου μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 ενώ οι εισαγωγές αραβοσίτου αυξήθηκαν κατά 66%.

Μοτίβα παραγωγής και κατανάλωσης σιταριού και αραβοσίτου

Η πανδημία του COVID-19 και, πιο πρόσφατα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γέννησαν κινδύνους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με εταίρους σε όλα τα επίπεδα για να υποστηρίξει τις προσπάθειες να φέρει τρόφιμα σε όσους τα χρειάζονται περισσότερο και να βοηθήσει τους πληγέντες αγρότες. Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει μια ενότητα που παρουσιάζει τις ιστορικές εξελίξεις (από το 1961 έως το 2019) στην κατανάλωση και την παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού σε όλη την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία, την Ασία-Ωκεανία, την Αφρική και την Αμερική.

Συνοπτικά, η Ασία είχε έλλειμμα σε σιτάρι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης από τη δεκαετία του 1960, η οποία αντιστοιχίστηκε μόνο εν μέρει από υψηλότερους όγκους παραγωγής. Στην Αφρική, το έλλειμμα έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 2000 για παρόμοιους λόγους. Άλλες περιοχές του κόσμου είναι καθαροί εξαγωγείς. Για τον αραβόσιτο, η ΕΕ έχει ελαφρύ έλλειμμα παραγωγής σε σύγκριση με τις ανάγκες κατανάλωσης, ενώ η Αμερική είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγωγική περιοχή (κυρίως ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία