
Η παρουσία της Κίνας στα διεθνή ύδατα δεν είναι πάντα ορατή, όμως από τη στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου –οι ΗΠΑ– αποφάσισε να λάβει μέτρα και να επιβάλει κυρώσεις στα κινεζικά πλοία, ορισμένοι κύκλοι αναρωτιούνται εάν η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει στο δρόμο που χαράσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Κίνα είναι ένα σαφές παράδειγμα χώρας με σημαντικό παράνομο, λαθραίο και άναρχο πρόβλημα αλιείας (IUU), ειδικά για τον αλιευτικό στόλο μεγάλων αποστάσεων που δραστηριοποιείται στον ωκεανό παγκοσμίως», δήλωσε ο Vanya Vulperhorst, διευθυντής της εκστρατείας για παράνομη αλιεία και διαφάνεια. στη ΜΚΟ Oceana.
Ωστόσο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εξακολουθεί να μην δίνει σημάδια δράσης επί του θέματος, παρά την ύπαρξη ενός σταθερού συστήματος κυρώσεων για την επιβολή κυρώσεων στις IUU αλιευτικές δραστηριότητες.
«Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η ΕΕ προτιμά να χρησιμοποιήσει τον διάλογο και την ανταπόκριση που δημιουργήθηκε μέσω της Blue Partnership για να αντιμετωπίσει την IUU αλιεία από σκάφη με κινεζική σημαία», υπέθεσε ο Vulperhorst.
Η ΕΕ και η Κίνα υπέγραψαν μια διμερή συμφωνία το 2018 - τη Blue Partnership - για «συνεργασία για την παγκόσμια διαχείριση των ωκεανών» και δημιούργησαν μια μόνιμη ομάδα εργασίας που συνεδριάζει μία ή δύο φορές το χρόνο.