BACK TO
TOP
Διεθνή

Σχέδιο για την ανάκτηση της διατροφικής κυριαρχίας της Γαλλίας, που βάλλεται από τις εισαγωγές

Περισσότερο από το 60% των φρούτων και το 40% των λαχανικών που καταναλώνονται τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία προέρχεται από το εξωτερικό, δείχνουν στοιχεία της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας (FranceAgriMer), με τη διατροφική κυριαρχία της χώρας να έχει μειωθεί κατά περίπου 3% σε όλους τους τομείς.

fiches_marcFesneauYvelines-1000x562

76
0

Σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων αν και δεν υπήρξε κατάρρευση, αρκετοί τομείς, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πουλερικά, επλήγησαν σημαντικά. Αναλυτικότερα, το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου των φρούτων και λαχανικών επιδεινώθηκε σημαντικά από το 2004. Το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω επιδείνωση συνδέεται με τη μείωση των εκτάσεων, η οποία οδήγησε σε μείωση της παραγωγής, προς όφελος των εισαγωγών από την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο και την Τουρκία.  Επιπλέον, το κόστος εργασίας και των εισροών, καθώς και οι υγειονομικοί περιορισμοί και η έλλειψη επενδύσεων σε μονάδες μεταποίησης των φρούτων και λαχανικών, έχουν επιφέρει σημαντική μείωση παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι μόνο το 42% των ενηλίκων και το 23% των παιδιών επιλέγουν να ακολουθούν τη σύσταση να τρώνε πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Έτσι, το ποσοστό κάλυψης της εθνικής κατανάλωσης του τομέα μειώθηκε από 98% το 2004 σε 82% το 2020.

Να σημειωθεί ότι πριν από είκοσι χρόνια, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μήλων στον κόσμο, ενώ σήμερα, είναι μόλις έκτη, σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων.

Για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων και την ανάκτηση της διατροφικής κυριαρχίας της Γαλλίας, ο Υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας,  M. Fesneau, παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της διατροφικής κυριαρχίας στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών.

Μάλιστα, 130 επαγγελματικοί φορείς κάθε είδους και οι δημόσιες αρχές εργάστηκαν για ένα χρόνο για την εκπόνηση του παραπάνω σχεδίου, το οποίο αποσκοπεί:

  • Στην επίτευξη αυτονομίας κατά 60% μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο Θα χρηματοδοτηθεί με τα ποσά των 200 εκατ. ευρώ από το κράτος και 200 εκατ. ευρώ από τη βιομηχανία το 2023.
  • Στην προώθηση της δενδροκομίας με τη διάθεση 50 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση και την αναφύτευση ποικιλιών που είναι πιο ανθεκτικές στους κλιματικούς κινδύνους και απαιτούν λιγότερο νερό.

Επιπρόσθετα, για την εξασφάλιση της αυτονομίας παραγωγής, έχουν τεθεί κάποιες προτεραιότητες σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν θερμοκήπια, είτε ψυχρά είτε θερμαινόμενα, τα οποία μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία