BACK TO
TOP
Διεθνή

Αιτήσεις φορέων για ένταξη στο νέο Παρατηρητήριο Λιπασμάτων έως 4 Απριλίου

Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα βρίσκεται το παρατηρητήριο της αγοράς λιπασμάτων της ΕΕ. Ήδη η Κομισιόν, δημοσίευσε στις 16 Μαρτίου σχετική πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο επερχόμενο παρατηρητήριο, η οποία θα μείνει ανοιχτή έως τις 4 Απριλίου.

6e599acf867a09a399047962043cd7d9

374
0

Με στόχο να αυξηθεί η διαφάνεια στην αγορά αλλά και να εξεταστούν τρόποι, με τους οποίους θα λαμβάνονται περισσότερα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από παράγοντες στην αλυσίδα και σε εθνικό επίπεδο, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να ξεκινήσει το 2023 αυτό το παρατηρητήριο για τις αγορές λιπασμάτων στην ΕΕ.

Αυτό το νέο παρατηρητήριο θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα παρατηρητήρια της αγοράς που υπάρχουν ήδη για αρκετούς αγροτικούς τομείς, ιδίως το γάλα, τις καλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά.

Τα λιπάσματα παίζουν σημαντικό ρόλο για την επισιτιστική ασφάλεια. Μετά την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από μια γενική κρίση ορυκτών λιπασμάτων και ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν παρουσίασε στα τέλη του περασμένου έτους σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων καθώς και τη μείωση των εξαρτήσεων.

Το παρατηρητήριο, το οποίο θα είναι υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αποτελείται από έως 20 μέλη, τα οποία θα διορίζονται για πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα παρέχει πληροφορίες από πρώτο χέρι (συμπεριλαμβανομένων δεδομένων) για την κατάσταση της αγοράς λιπασμάτων, καθώς και για παράγοντες που την επηρεάζουν, ενώ θα ανταλλάσσει εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, επιχειρείται η αντικατάσταση των ορυκτών λιπασμάτων, όπου και όποτε είναι δυνατόν, από οργανικά λιπάσματα. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από το αέριο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, και από ορυκτά λιπάσματα που εξορύσσονται, όπως τα φωσφορικά άλατα και η ποτάσα, καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κλάδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία