BACK TO
TOP
Διεθνή

Διχασμός στις Βρυξέλλες για τις εξαγωγές καλίου της Λευκορωσίας, πιέσεις ΟΗΕ για «διάδρομο λιπασμάτων»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πέταξε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να μεταδώσει ένα απλό μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη και αυτό ήταν να λάβει η Ένωση όλα τα αναγκαία μέτρα για να αυξηθεί η τροφοδοσία τροφίμων διεθνώς και να μειωθεί το κόστος εισροών.

UN7209392

122
0

Πως ωστόσο θα γίνει αυτό; Ο ΓΓ του ΟΗΕ πιστεύει πως μπορεί να γίνει με τη διασφάλιση ότι τα ρωσικά και τα λευκορωσικά λιπάσματα φθάνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά τις κυρώσεις σε βάρος των δύο χωρών, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών στο Politico, που γνωρίζουν τις συζητήσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες.

Στα λιπάσματα Καλίου της Λευκορωσίας επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2021 αφού το καθεστώς του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο ανάγκασε μια πτήση της Ryanair με δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης να προσγειωθεί στο Μινσκ και ξεκίνησε μια καταστολή των αντιπάλων της που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Με τις κυρώσεις να ενισχύθηκαν περαιτέρω το επόμενο έτος, οι εξαγωγές ποτάσας έκλεισαν με μείωση σχεδόν κατά 70% το 2022.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θέλουν να αντικρούσουν το αφήγημα, που συνέχεια επαναλαμβάνει η Ρωσική πλευρά, ότι οι κυρώσεις της ΕΕ εμποδίζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα να φτάσουν σε χώρες με επισιτιστική ανασφάλεια. Η Ρωσία προκάλεσε ιδιαίτερες δυσκολίες σχετικά με την πρόσφατη παράταση κατά 120 ημερών της συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει τρόφιμα από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, διαμαρτυρόμενη ότι τα μέτρα που υιοθέτησε η ΕΕ δεν ξεμπλοκάρουν και τις δικές της εξαγωγές.

Πλέον, οι διπλωμάτες της ΕΕ διαπραγματεύονται μια πιθανή εξαίρεση για τα λιπάσματα της Λευκορωσίας - τα οποία πριν από τις κυρώσεις ήταν το Νο. 2 εξαγωγικό προϊόν του Μινσκ μετά το πετρέλαιο - αλλά οι συνομιλίες έχουν προς ώρας κολλήσει.

«Η ιδέα είναι να καταλήξουμε σε μια παρόμοια συμφωνία [με αυτή που είχαμε για τις ρωσικές κυρώσεις, [αλλά] η Λιθουανία το κάνει λίγο δύσκολο προς το παρόν», είπε ένας διπλωμάτης που επιδιώκει να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία.

Ωστόσο οι λιθουανοί υποστηρίζουν πως το να επιτραπεί στα λευκορωσικά λιπάσματα να φτάνουν στις διεθνείς αγορές μέσω της ΕΕ θα έδινε σανίδα σωτηρίας στην ιδιότυπη «δικτατορία» του Λουκασένκο, αλλά ελάχιστα θα συμβάλει στην ανακούφιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, λένε οι διπλωμάτες.

Η Αφρική όμωε χρειάζεται λιπάσματα και τρόφιμα. Οι τιμές και των δύο ήταν ήδη υψηλές πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Με τις διαδρομές ανεφοδιασμού αποκομμένες και τις τιμές να εκτινάσσονται περαιτέρω, η ήπειρος - και μεγάλο μέρος του κόσμου - έχει βυθιστεί σε μια πλήρη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Με πληροφορίες από το Politico

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία