BACK TO
TOP
Διεθνή

Η Κομισιόν καθυστερεί κι άλλο την εμβληματική Πράσινη Συμφωνία

Η Κομισιόν καθυστερεί τέσσερα βασικά κομμάτια της νομοθεσίας για την Πράσινη Συμφωνία.

E6Qku-UXMAUUYuC

4
0

Αυτή η δέσμη περιλαμβάνει έναν νέο νόμο για την υγεία του εδάφους, κανονισμό για τα φυτά που παράγονται με νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) και αναθεωρήσεις των πτυχών των απορριμμάτων τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στην οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα απόβλητα και της νομοθεσίας για τους σπόρους και το φυτικό και δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα της Επιτροπής που ήρθε σε γνώστη του POLITICO, η Επίτροπος δεν θα δημοσιεύσει το πακέτο τροφίμων και βιοποικιλότητας έως τις 5 Ιουλίου, ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 6-9 Ιουνίου 2024, η αναστολή θα αυξήσει την πίεση στην Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προωθήσει την πράσινη ατζέντα της πριν τελειώσει η θητεία της.

Η καθυστέρηση έρχεται καθώς οι πράσινες πολιτικές της ΕΕ συναντούν την αντίδραση από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο έχει τεθεί ως υπερασπιστής των αγροτών ενόψει της ψηφοφορίας του επόμενου έτους. Το συντηρητικό κόμμα ενέκρινε πρόσφατα ένα ψήφισμα που απορρίπτει δύο άλλες βασικές προτάσεις της Πράσινης Συμφωνίας: νέους κανόνες για τα φυτοφάρμακα και την αποκατάσταση της φύσης. Το ΕΛΚ είναι το πολιτικό σπίτι της φον ντερ Λάιεν και η εκστρατεία του βάζει αυτήν και το περιβαλλοντικό της έργο σε γραμμή βολής, γράφει το POLITICO.

Εν τω μεταξύ, οι ομάδες υπεράσπισης του περιβάλλοντος προτρέπουν την Επιτροπή να αντισταθεί στην πίεση της πολιτικής δεξιάς και να προωθήσει «φιλόδοξες» προτάσεις για τη δέσμη μέτρων για τα τρόφιμα και τη βιοποικιλότητα. Αλλά οι περισσότεροι επικρίνουν την απόφαση των Βρυξελλών να ρυθμίσουν τα NGT - τα οποία χρησιμοποιούν γενετική μηχανική για να κάνουν τις καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στην ξηρασία ή τα παράσιτα - διαφορετικά από τους κλασικούς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), φοβούμενοι ότι οι νέοι κανόνες θα είναι λιγότερο αυστηροί.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές έχει οριστεί για τις 24 και 25 Ιουλίου, αφήνοντάς τους μόνο ένα μικρό παράθυρο για να εξετάσουν τις προτάσεις προτού η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μπει σε καθεστώς διακοπών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία