BACK TO
TOP
Διεθνή

Στο χείλος του γκρεμού η οικονομία της Τουρκίας, πιθανά capital controls

Προβλήματα παρουσιάζονται στην τουρκική οικονομία καθώς πολίτες που πήγαν στα ATM για να βγάλουν λεφτά βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

GFXWHBMT4NPG3PGQP47GYN3MFI_2

165
0

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε μια εβδομάδα πούλησε 6 δισ. δολάρια, την ώρα που φωνάζει η αντιπολίτευση ότι "έρχονται τα Capital Controls".

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει το "Show Tv" στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων: "Πολλές τράπεζες σταμάτησαν τις πιστώσεις. Μπήκαν περιορισμοί στις αναλήψεις από τις πιστωτικές κάρτες όπως και σε αγορές χρυσού. Έπαθαν σοκ όσοι πήγαν τα ATM για να κάνουν αναλήψεις".

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις από τρεις πολίτες που διαπίστωσαν τους περιορισμούς και ανέφεραν στο κανάλι:

- Ναι έτσι είναι, ήρθε μήνυμα στο κινητό πριν από δυο μήνες. Δεν θα μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις χρημάτων από τις πιστωτικές κάρτες.

- Οι άνθρωποι ας πάρουν τα μέτρα τους

- Προφανώς συμβαίνει από τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας".

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα, αφού σε ό,τι αφορά την τουρκική λίρα, δεν θα είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση να... κόψει καινούργιο χρήμα για να διοχετεύσει στην οικονομία.

Η Άγκυρα επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό των F-16 με δικά της μέσα

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία δείχνει να εγκαταλείπει την προσπάθεια να προμηθευτεί τα κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, καθώς βλέπει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος. 

Μάλιστα, αναμένεται να κάνει προσπάθεια να τα εκσυγχρονίσει με δικά της μέσα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ: "Εμείς αφού τοποθετήσουμε αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα, τότε υπό μια έννοια αυτά γίνονται τουρκικά F-16. Ήδη στο δομικό εκσυγχρονισμό η TUSAS βρίσκεται σε καλό σημείο. 

Από την άλλη εμείς κάνουμε τον εκσυγχρονισμό στα ηλεκτρονικά, στα λογισμικά, στα δίκτυα επικοινωνιών και τα εφαρμόζουμε στα F-16. Εν συντομία τα F-16 εκτός από το αεροσκάφος και τη μηχανή γίνεται ένα τουρκικό μαχητικό κι αυτό έχει μεγάλη αξία. 

Τα δικά μας μαχητικά θα είναι ισάξια των μαχητικών F-16 Block 70 αλλά θα είναι και δικά μας δηλαδή θα είμαστε πιο ελεύθεροι άρα θα είναι και ανώτερα".

«Καρφιά» Ερντογάν στον Κιλιτσντάρογλου – Δεν πήραν το μήνυμα

Εν τω μεταξύ, ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται στην Τουρκία εν όψει του β’ γύρου των εκλογών στις 28 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και μεγάλο φαβορί πλέον για την επανεκλογή του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε καρφιά προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν πήραν το μήνυμα και "ίσως πάρουν το μήνυμα του λαού, από τον δορυφόρο που στείλαμε στο διάστημα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

"Η αντιπολίτευση είναι αποκομμένη τόσο πολύ από τη χώρα και την πραγματικότητα που δεν μπορούν να πάρουν και να καταλάβουν τα ξεκάθαρα μηνύματα που βγήκαν από τις κάλπες. 

Αντιθέτως, την αντιστρέφουν. Για να πάρουν το μήνυμα δεν τους αρκεί ούτε μια κεραία. Γι’ αυτό στείλαμε στο διάστημα τον δορυφόρο Imece, ίσως τα σήματα που θα πάρουν από εκεί τους βοηθήσουν να πάρουν τα μηνύματα.

Στις 14 Μαΐου ο λαός μας εξέφρασε τη βούληση του στις κάλπες. Με 322 έδρες έδωσε την πλειοψηφία στη Λαϊκή Συμμαχία".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία